Blogs

Katia Kabanova

Vanavond mijn eerste voorstelling van de Operadagen 2013. Weliswaar heb ik me van te voren wat verdiept in Leoš Janáček en zijn muziek, maar er wordt gelukkig ook vanaf 19:30 uur een inleiding verzorgd door Gerard Legeland. Gerard geeft hiermee op een hele prettige wijze inzicht in de geschiedenis van de opera muziek in Europa, legt uit wat spraakmelodie is (bestudeerd door Janáček en in zijn muziek gebruikt), laat voorbeelden horen etc. Deze inleiding is echt een geweldige voorbereiding op de voorstelling. Jammer dat we daarbij met iets teveel mensen op onduidelijke trapvormige banken moeten hangen, maar goed.

De uitvoering zelf vindt plaats in de grote zaal maar door de opstelling en het gebruik van alleen een vleugel in plaats van een heel orkest wordt het toch een intieme voorstelling. Het publiek zit prettig dicht op de acteurs. De 'boventiteling' is een welkome aanvulling, omdat het Tsjechisch voor de meeste bezoekers weinig herkenning heeft.
Het verhaal wordt in een kleine anderhalf uur fantastisch neergezet. Ik zat de hele voorstelling op het puntje van mijn stoel. De worsteling van Katia, de houding van haar schoonmoeder, haar man die aan de leiband van zijn moeder loopt en zijn heil in drank zoekt; we zitten er midden in. Het hele beklemmende van een kleine gemeenschap voel ik ook. Het eenvoudige decor doet precies wat een decor moet doen en helpt het verhaal. En dat alles ondersteunt door heerlijke muziek, waarbij bijvoorbeeld het gebruik van spraakmelodie zoals uitgelegd door Gerard duidelijk herkend wordt.
Een top avond, maar ik ben wel benieuwd wat de dames die vrij laat achter me kwamen zitten, er van vonden. "Ik heb geen idee waar het over gaat, maar ik hoop wel dat het een beetje vrolijk verhaal is..."

afbeelding van Tom  Peters

door: Tom Peters

Tom werkt als projectmanager bij Ordina en is in zijn vrije tijd vooral bezig met muziek; d.w.z. speelt trombone bij diverse orkesten en ensembles en schrijft soms arrangementen. Hij luistert tijdens het hardlopen zowel naar de 100 Best Soprana Arias als naar de Dropkick Murphys en draait al meer dan een jaar lang minstens 1x per dag Sull'aria...che soave zeffiretto

Terug

Reageer

* Verplichte velden