Blogs

Katia Kabanova - Théâtre des Bouffes du Nord

Op het moment dat Janáceks Katia Kabanova in première gaat is hij hopeloos verliefd op de veel jongere getrouwde Kamila Stösslová. Hij schrijft haar meer dan zevenhonderd liefdesbrieven. Soms is hij de wanhoop nabij als ze niet terugschrijft. Zijn vrouw vindt de getrouwde Kamila maar een domme gans. Ze weet niets van muziek of literatuur. Maar Janáceks vrouw kan niet veel anders dan de situatie accepteren.

In de opera wordt Katia Kabanova verscheurd door het verlangen naar haar minnaar. Maar het keurslijf waar in ze leeft, staat deze liefde niet toe. Haar vreselijke schoonmoeder maakt het allemaal nog erger. Het verhaal heeft de regisseur gesitueerd op het dak van een gebouw. Dicht bij de hemel, maar hemels is het zeker niet. Als haar man op zakenreis is, kan Katia de verleiding niet weerstaan en brengt ze een nacht door met haar minnaar. Dit werkt niet goed uit, de hel breekt los, onweer en bliksem en in een vlaag van verstandsverbijstering biecht Katia alles op. Einde affaire. De minnaar wordt naar Siberië gestuurd en Katia ziet maar één uitweg, een zelf gekozen dood. Ze springt in de rivier en verdrinkt. Als ze gevonden wordt kan haar schoonmoeder het niet laten om de trouwring van de dode Katia in te pikken. Het dramatische verhaal heeft overigens nog wel een aantal onverwachte grappige momenten. Mooi is de begeleiding met alleen de vleugel. Dat werkt heel goed. Het heeft wel iets weg van Gershwins muziek. De zang en het spel van de zangers is sterk.
Dat Kamila model stond voor Katia kan ik me goed voorstellen. Een getrouwde vrouw die verlangt naar een andere man maar niet wil toegeven aan die liefde. Ze kan niet los komen van de wereld waar ze zich zelf in vasthoudt. Ik vraag me af of Janáceks vrouw model heeft gestaan voor de schoonmoeder. Als dat zo is, dan was het niet gezellig in huize Janácek.

Katia schrijft Janácek dat ze altijd leefde zonder de liefde te kennen. Dat was voor haar wel oké. Maar de ontmoeting met Janácek heeft liefde in haar leven gebracht en maakt haar leven veel mooier en rijker. Zij kiest uiteindelijk voor het leven. Ze blijft bij haar man en deelt de liefde met Janácek. Zo kan het dus ook.

afbeelding van Minnekus de Groot

door: Minnekus de Groot

Minnekus de Groot (1967) is theatermaker, communicatieadviseur en blogger. Meer van hem lezen? Bekijk dan zijn weblog.

Terug

Reageer

* Verplichte velden