Blogs

Katia Kabanova; hoe het was

Gister was het zover; mijn allereerste operabezoek, tijdens de Operadagen in Rotterdam. Uiteraard had ik al wel eens het een en ander gezien op tv, maar nog nooit een daadwerkelijke voorstelling in het theater. Katia Kabanova bleek de perfecte ontgroening te zijn!

Het verhaal focust zich op een jonge vrouw, Katia, die de boeken in kan als "meest dramatische persoonlijkheid ooit". Waarschijnlijk geheel des opera's zweeft ze van zelfmoord willen plegen naar volledige extase in enkele minuten. Ze is getrouwd met Tichon, een man zonder ruggegraat, een alcoholprobleem en bovendien een zeer dominante en bijna sadistische moeder. Katia lijkt echter te hunkeren naar een groots en meeslepend leven, wat ze kort krijgt tijdens de affaire die ze aangaat met Boris, hierin aangemoedigd door haar schoonzus Varvara. Uiteindelijk biecht ze de affaire op, met dramatische gevolgen.

Het gehele stuk wordt enkel door de piano begeleid; prachtige muziek, dan weer rustig, dan weer bijna opzwepend. Het stuk zelf kent een minimalistisch decor waar optimaal gebruik van wordt gemaakt; door dit minimalisme in de voorstelling qua instrumenten, decor en aankleding kan je je volledig richten op de prachtige zang van de zeer ervaren operaspelers die bovendien goed te volgen is; er wordt nauwelijks door elkaar heen gezongen. Opvallend daarbij is dat het, anders dan in musical, weinig om het acteren lijkt te gaan; dit laat hier en daar te wensen over. Dit is echter niet storend, het is immers zo overduidelijk welke gevoelens er overgebracht worden door de zang dat een sterk acteerspel mag ontbreken. Overigens moet het wel de uitvinding van de eeuw zijn dat de vertaling van de gezongen stukken direct boven het toneel te lezen is; mijn Russisch is ook niet meer wat het geweest is.
Voor een eerste opera was dit een mooi en meeslepend stuk om te mogen aanschouwen met grootste en dramatische karakters, een mooie eerste kennismaking met het genre!

Wil jij ook op een laagdrempelige manier kennismaken met Opera? De Rotterdamse Operadagen zijn nog tot en met zondag; zo kan jebijvoorbeeld vanavond ook naar Katia Kabanova, vrijdag naar Moby Dick en zondag naar het slotconcert. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op de site. 

afbeelding van Bregtje  Phillipi

door: Bregtje Phillipi

Bregtje is 25 jaar en werkt en woont in Rotterdam. Ze is gek op alles wat met het theater te maken heeft; toneel, muziektheater, ballet en ook musicals. Met opera heeft zij nog weinig ervaring, de Operadagen zijn dan ook de eerste echte kennismaking met dit genre!

Terug

Reageer

* Verplichte velden