Blogs

Intieme brieven

'Wie liefde zoekt zal moeten leren leven met verdriet' laat Janácek één van de personages zingen in de opera Katia Kabanova. Dat wordt nogmaals duidelijk uit de fragmenten die we horen uit de zevenhonderd brieven die hij schreef aan Kamila, een jonge getrouwde vrouw waar hij verliefd op is geworden.

De fragmenten worden voorgelezen door Fania Sorel en Herman Gilis van het RO theater. Intieme brieven is een muziekstuk dat Janácek schreef in de tijd dat hij verliefd is op Kamila. De muziek en de brieven van Janácek staan bol van verlangen en liefde.
Van kamila zijn veel minder brieven bewaard gebleven. Volgens de vrouw van Janácek kon ze niet goed schrijven en stonden haar brieven vol spelfouten. Mooi in deze voorstelling is dat de vier muziekstukken extra lading krijgen door de informatie die je vooraf krijgt uit de brieven van Janácek en Kamila. Je luistert aandachtiger. De muziek wordt prachtig uitgevoerd en nodigt zeker uit om thuis nog een paar keer te luisteren.
Janácek kan de liefde heel goed verklanken en verwoorden. Dat blijkt wel uit de volgende zin uit een van zijn brieven. 'De liefste dingen uit je brief onderstreep ik met een rood potlood en deze brief is helemaal rood'

afbeelding van Minnekus de Groot

door: Minnekus de Groot

Minnekus de Groot (1967) is theatermaker, communicatieadviseur en blogger. Meer van hem lezen? Bekijk dan zijn weblog.

Terug

Reageer

* Verplichte velden