Blogs

200 jaar Wagner

Richard Wagner (je weet wel, die man uit Duitsland die veel muziek componeerde) zag 200 jaar geleden het levenslicht en ter gelegenheid van zijn geboortedag was er een mooi filmprogramma aan hem gewijd, georganiseerd door door het Goethe Instituut en de Operadagen Rotterdam.

Op het programma van 30 mei staan 3 films en ik bekijk de eerste: 'Das Schweigen am Starnberger See' Bij Wagner denk ik aan zware, stemmige muziek en verder weet ik het eigenlijk niet, dus daarom vond ik het wel interessant om er een kijkje te gaan nemen.

Wat zie ik en wat hoor ik: de film is zwart-wit, de acteurs zie je wel praten maar je hoort ze niet; wat je wel hoort is de muziek, (voor 90 % pianomuziek en voor het overige viool)die heel erg mooi bij het filmbeeld klopt (nee, de filmbeelden volgen de muziek). De ondertiteling is zowel in het Duits als in het Engels, wat ik heel prettig vond.

In de film is Ludwig de 2e (koning van Beieren) de hoofdpersoon, we volgen zijn liefsdesleven, zijn persoonlijke vriendschap met Wagner; we zien het sprookjespaleis dat hij laat bouwen en waarin hij woont; we volgen de mensen die hem van de troon willen stoten en zien hoe hij door een verradende medewerker wordt weggehaald en in gevangenschap verder moet leven dichtbij de Oostenrijkse grens. Uiteindelijk weet hij te ontsnappen aan zijn gevangenis maar sterft als gevolg hieraan. Maar wel in vrijheid!. Keizerin Elisabeth van Oostenrijk kust hem op zijn sterfbed. Je moet er wel even inkomen: zo'n zwart-witfilm zonder geluid van stemmen. Na een tijdje raak je daaraan gewend en luisterde ik ook vooral naar de muziek. Filmbeeld en muziek komen heel goed overeen en ik raakte zo bij het verhaal betrokken dat ik geboeid bleef kijken naar het einde.

Ik had nog wel graag meer van muziek gehoord. Met het bekijken van een film weet je niet genoeg over Wagner.

Tijdens het slotconcert op zondag 2 juni kun je nog live luisteren naar een fragment van het meer bekende Tristan und Isolde door de Nationale Reisopera

afbeelding van Margriet  Vonk

door: Margriet Vonk

Margriet Vonk is tekstschrijver en houdt zich daarnaast bezig met het bedenken en beschrijven van gezonde recepten. Deze kun je vinden op www.voedselzandloper-recepten.nl
"Ook dit jaar laat ik me graag verrassen door het gevarieerde programma van Operadagen Rotterdam. Lees mijn blogs hierover en laat je ook meeslepen"

Terug

Reageer

* Verplichte velden