Blogs

MET ZONDER GELUID

Sloop een instrument, vervorm de klanken en bespeel de lucht. In Sounds of Absence keren verschillende muzikanten/performers hun instrument binnenstebuiten. Een kuch onderbreekt een stem, een piano is gebroken en een saxofoon ontbreekt.

We worden met een klein groepje door de catacomben van de Rotterdamse Schouwburg geleid. Soms door de medewerkers, soms door een zangstem die in elke ruimte anders klinkt: galm, klein, echo, dof, groots. Dan zingt ze 'Falling into endless present myself'. Een jonge jongen in de groep vraagt zich hardop af wat dat zou betekenen: eindeloos in kadootjes vallen...

Stiekem krijgen we ook echt kadootjes. Een man voor een deur speelt saxofoon zonder saxofoon. Zijn vingers, lippen en mimiek voelen feilloos aan wanneer de volgende noot zou moeten komen. Zou moeten komen, want we horen in eerste instantie alleen de kleppen van het instrument of een kuchje, een snuif, het geblaas. Toch komt er uiteindelijk een melodie voorzichtig uit een hoekje gekropen.

In de zaal luisteren we naar een vrouw met even weelderige blonde krullen als haar harp is versierd. Ze speelt harp met zichzelf en tegen zichzelf op een scherm, totdat alle beelden over elkaar heen tuimelen en we alleen nog het schijnsel van haar bladmuziek, haar haardos en duizenden snaren kunnen ontwaren.

Het grootste kado is de man die tussen al zijn apparatuur op grond zit. Hij knutselt met snoertjes, versterkers, laptops en een leeg Palmbierflesje totdat hij het juiste geluid heeft gevonden. Dan loopt hij weg en laat ons luisteren. Maar ik wil dat hij terugkomt en verder knutselt. Want de man werd heel even een jongen. Een kind in zijn kinderkamer die alles op het tapijt heeft uitgestald, omdat er geen plek meer was. En hij wil ons iets laten horen. Hij heeft nu echt iets gevonden. Nachtenlang aan gepriegeld en nu met handomdraai in elkaar gezet. Daar is het dan: zijn geluid.

afbeelding van Elly  Scheele

door: Elly Scheele

Elly Scheele (1987) is freelance schrijver van toneel, essays en proza. In 2013 studeerde ze af van de opleiding 'Writing for performance' in Utrecht. Sindsdien zijn er meerdere stukken van haar in première gegaan en verschillende artikelen gepubliceerd in o.a. De Theatermaker. In september zal haar voorstelling LITTLE BLACK DRESS op het Fringe festival in première gaan. Naast haar schrijfwerk, werkt ze ook als dramaturg, vertaler en boventitelaar.

Terug

Reageer

* Verplichte velden