Blogs

Moby Dick: Wat een voorstelling!

Het is nu zaterdagochtend vroeg en de voorstelling Moby Dick van gisteravond gaat nog keihard door mijn hoofd. Mijn gedachten springen heen en weer tussen onderdelen van de verschillende monologen die zijn blijven hangen en de muziek, daarbij dan de herinneringen aan het visuele aspect. Wat een voorstelling!

Prachtige teksten uitgesproken door Moby Dick, de man in het kraaiennest, de stuurman, de roerganger en ten slotte de kapitein. Naast deze teksten wordt gebruik gemaakt van verschillende attributen of kenmerken van het figuur uit het verhaal. De tekst van Moby Dick wordt aangevuld met kreten die herkenbaar zijn als de geluiden van een walvis. De man in het kraaiennest vertelt hoe het is om bovenin het kraaiennest te liggen en naar de wolken te kijken etc.

De muziek, die naast een aantal speciaal gecomponeerde nummers, uit live-improvisaties bestaat waarbij een muzikant een inzet doet, die hij volgens de het programmaboekje voor aanvang naar voren heeft gebracht, waarna hij dan door de andere muzikanten wordt gevolgd. De songs worden gespeeld tussen de monologen, maar de monologen zelf worden ondersteund door verschillende ritmes, melodieën en zang op een groot aantal instrumenten en in zo'n beetje elk denkbare muziekstijl.

Doordat de acteurs en muzikanten zich op één podium bevinden, waarbij de acteurs zich tussen de muzikanten bewegen en de muzikanten zich ook verplaatsen, ontstaat een levendig beeld waarin acteur en muzikanten samen de bemanning van het schip vormen en waarbij acteurs op de muziek reageren en de muzikanten niet alleen op de teksten maar ook op de actie van de spelers.
Voor degene die de voorstelling hebben gemist: vanavond 1 juni opnieuw Moby Dick in de Rotterdamse Schouwburg: http://www.operadagenrotterdam.nl/programma/voorstellingen/moby-dick

afbeelding van Tom  Peters

door: Tom Peters

Tom werkt als projectmanager bij Ordina en is in zijn vrije tijd vooral bezig met muziek; d.w.z. speelt trombone bij diverse orkesten en ensembles en schrijft soms arrangementen. Hij luistert tijdens het hardlopen zowel naar de 100 Best Soprana Arias als naar de Dropkick Murphys en draait al meer dan een jaar lang minstens 1x per dag Sull'aria...che soave zeffiretto

Terug

Reageer

* Verplichte velden