Blogs

Notes on Hopper

Een piano, een microfoon, en een rek met drie saxofoons staan op het toneel. Het wordt muziek deze late voorstelling. Echter, de bekende naam die aan de voorstelling is verbonden is die van een schilder.

In het begin leiden de beelden van schilderijen van Edward Hopper op de achtergrond eigenlijk wat af. Al komt dat misschien vooral door het oudere stelletje naast me waarvan de man bij elk beeld zegt uit welk schilderij het komt. De vrouw bromt instemmend. Of afkeurend, dat is me niet duidelijk.

De artiesten komen op, twee muzikanten en een kleine zangeres in een simpele zwarte jurk.

Er wordt muziek gemaakt, kundige sfeervolle jazz, lyrische teksten die van gedicht naar lied glijden en weer terug. Aantekeningen zijn het, gebaseerd op het dagboek van de vrouw van Hopper. De lichte melancholie het ongemak van de miskenning dat uit de schilderijen spreekt, bekruipt het publiek nu ook vanuit de muziek. We leren via de mooie stem van Judith Scholte dat het geen gelukkig huwelijk was. Gelaten speelt ze de onfortuinlijke Josephine Nivison, die in werkelijkheid even gelaten moet zijn geweest, om het uit te hebben gehouden met de mensenhater Hopper. Soms stapt ze terug voor een solo van haar compagnons. De muziek is van hoog niveau, vliegensvlugge piano en meer slepende sax vullen elkaar mooi aan. Op de achtergrond vloeien de schilderij van Hopper in elkaar over. Het past nu beter. Maar dan word ik weer nieuwsgierig naar het werk van de hoofdpersoon, die ook geen slecht schilder geweest moet zijn.

Misschien is de voorstelling – of moet ik zeggen optreden – wat vlak soms, ik had de emotie van Josephine eens willen zien doorbreken, wellicht via een beeld. Het was nu heel fijn en gecontroleerd, vakmanschap, maar de overgave van de opera was hier misschien wel op zijn plaats geweest. Maar dan weer niet erg Hopperesk.

afbeelding van Florian  Kullberg

door: Florian Kullberg

Florian Kullberg is opgeleid als toneelschrijver. En hij maakt liedjes. Opera echter is een nog relatief onbekende discipline voor hem, die toch wel interessant moet zijn omdat zijn interesses erin samenkomen. Met een open en tegelijk deskundige blik zal Florian de voorstellingen in de operadagen bekijken en zijn bevindingen en ervaringen delen.

Terug

Reageer

* Verplichte velden