Blogs

Slotconcert Operadagen 2013

Om de afsluitende avond van de Operadagen samen te vatten in één enkel stuk is een bijna onmogelijke opgave. Ik zal hierbij toch een poging wagen.

Want wat een wervelende, perfect gekozen afsluiting was dit waarbij we direct kennis maakten met de nieuwe generatie operatalenten van de Nationale Reisopera. Onder leiding van Tania Kross, maar vooral het Nederlands Blazers Ensemble wordt er een avond voorgeschoteld die alle disciplines binnen het muziektheater, maar vooral opera, vertegenwoordigd. Dat dit heel erg breed is werd dan ook al snel duidelijk; de opening met stofzuigers wordt gevolgd door een sublieme versie van Radiohead zijn Paranoid Android, een versie waar Thom Yorke zelf vermoedelijk jaloers op zou zijn. Tania Kross weet de avond glamour te geven door binnen te komen stormen en direct zo de lead te nemen op dat podium, dat het duidelijk is waarom zij de grande dame van de opera heden ten dage is.

Het door de Nationale Reisopera nieuw aangetrokken talent is afkomstig uit verschillende landen; Canada, Turkije, Engeland, Indonesië, maar ook ons eigen Nederland is vertegenwoordigd. Één voor één maakten ze hun opwachting tijdens uitvoering van stukken van Wagner, Vivaldi, Mozart en Bizet. Juist die uitgekozen stukken maakten duidelijk waar de Operadagen voor hebben gestaan; opera op een toegankelijke manier voor een zo breed mogelijk publiek van liefhebbers. De echte sterren van de avond waren wat mij betreft de heren en dames van het Nederlands Blazers Ensemble; het plezier straalde er vanaf, het showelement zat er ook in met een goed getimede kledingwissel en vooral de solo's waren subliem; het nagenieten zal lang duren dankzij "Wheel of Drums" en "Maria", wat ook een hoop terecht gejuich uit het publiek teweeg bracht.

Kort samengevat had ik mij geen betere afsluiting van de afgelopen dagen kunnen wensen. Operadagen; bedankt en tot volgend jaar!

afbeelding van Bregtje  Phillipi

door: Bregtje Phillipi

Bregtje is 25 jaar en werkt en woont in Rotterdam. Ze is gek op alles wat met het theater te maken heeft; toneel, muziektheater, ballet en ook musicals. Met opera heeft zij nog weinig ervaring, de Operadagen zijn dan ook de eerste echte kennismaking met dit genre!

Terug

Reageer

* Verplichte velden