Blogs

Ga naar België - De Ongelooflijke Veranderingen van Meneer Afzal

Pieter De Buysser vertelt een wonderlijk verhaal over de Ongelooflijke Veranderingen van Meneer Afzal. Het verhaal verrast bij elke zin op fysiek, emotioneel en intellectueel niveau. Alsof je vader je een verhaal voor het slapengaan vertelt. Maar je wilt nog helemaal niet in slaap vallen, want je moet en zal alles horen omdat je zo benieuwd bent.

Lieselot De Wilde zingt loepzuiver en ze speelt op haar banjo. Dan komt De Buysser op met een onweerstaanbare, guitige glimlach. Zodra zijn mond opengaat, ontstaat er een bizarre fantasiewereld waarin het ene personage het andere weer overtreft. Een steen die spreekt, een pauw in een op maat gemaakte rolstoel, een rivierpaling die met kop en staart in twee met water gevulde laarzen staat. De metaforen en toespelingen buitelen over elkaar heen, maar ze worden nooit voorspelbaar. Elke keer als je denkt dat je het geheel kunt overzien, komt De Buysser met een wending die je nooit zag aankomen. Langzamerhand blijkt dat alle figuren in het verhaal symbool staan voor iets uit onze wereld, een instantie, een bevolkingsgroep of zelfs een gevoel. Deze symboliek wordt nooit uitgesproken of helemaal helder en dat hoeft ook niet, omdat het verhaal an sich nog altijd spannend is om naar te luisteren.

En net op het moment dat je in gedachten blijft hangen in hoe diep en dik de kwabben van het monster zullen zijn... komt De Wilde terug met een lied, een soundscape of zelfs alleen een blik en je bent er weer bij.

Ik ben zelf toneelschrijver en stukken als deze zijn jaloersmakend, maar vooral inspirerend. Ik had een schrift naast me neer gelegd om aantekeningen te maken over de voorstelling. Achteraf bleek dat ik alleen ideeën voor nieuwe verhalen had opgeschreven. Dit verteltheater zet luikjes open in mijn hoofd waar ik vaak met alle macht probeer te komen. Door Meneer Afzal lukt het met gemak. Het gebeurt in het Nederlands theater helaas maar weinig dat een maker zo rigoreus voor het verhaal en de fantasie durft te gaan. De Buysser is dan ook een Vlaming.

Dus, mocht je ervan houden om te worden meegevoerd naar nieuwe werelden via een poëtische taal, afgewisseld met lieflijke liedjes, ga naar België om te kijken naar De Ongelooflijke Veranderingen van Meneer Afzal.

afbeelding van Elly  Scheele

door: Elly Scheele

Elly Scheele (1987) is freelance schrijver van toneel, essays en proza. In 2013 studeerde ze af van de opleiding 'Writing for performance' in Utrecht. Sindsdien zijn er meerdere stukken van haar in première gegaan en verschillende artikelen gepubliceerd in o.a. De Theatermaker. In september zal haar voorstelling LITTLE BLACK DRESS op het Fringe festival in première gaan. Naast haar schrijfwerk, werkt ze ook als dramaturg, vertaler en boventitelaar.

Terug

Reageer

* Verplichte velden