Blogs

Is opera heilig?

Blogger Elly Scheele vertelt over het repetitieproces van Wunderbaum voor de voorstelling 'Het Spookhuis der Geschiedenis'.

"Esther ligt in driedelig pak onder een glasplaat. De rookmachine blaast er rook onder. Maartje staat in hetzelfde pak bovenop een flightcase. Ze zal uiteindelijk ondersteboven hangen, met één been gestrekt en één gebogen. [...] De rest kijkt naar de scène, oftewel 'de Statie van 9/11'."
In de voorstelling 'Het Spookhuis der Geschiedenis' combineert Wunderbaum spookhuisacts met crises van de 21e eeuw, operastukken uit Wagner's 'Der Ring des Nibelungen' samen met een nieuwe tekst van Gerard Jan Rijnders over de theaterfamilie van Loets Loets (naar 'Der Theatermacher' van Thomas Bernard). Dat in een acteurscollectief waar iedereen iets anders ziet. Onmogelijk? 

De Statie van 9/11
Esther ligt in driedelig pak onder een glasplaat. De rookmachine blaast er rook onder. Maartje staat in hetzelfde pak bovenop een flightcase. Ze zal uiteindelijk ondersteboven hangen, met één been gestrekt en één gebogen. Lies zingt 'Das Liebestod' van Wagner in een zwarte jurk. Ze wordt begeleid door Bo en Simon, de cellisten die geschminkt zijn als zombies. Walter geeft in zijn Jezusjurk met tijgerlegging regie-aanwijzingen. Er wordt een wolkenkrabber geprojecteerd. De rest kijkt naar de scène, oftewel 'de Statie van 9/11'.Ze kijkt. Ze wijst. Ze zingt.
De vraag is: aan wie richt Lies het lied? Wie is de Tristan van deze rouwende Isolde? De vallende man? De eerste Twintower? We laten Lies haar lied richten. Ze kijkt. Ze wijst. Ze zingt. "in des Weltatems wehendem All, -ertrinken, versinken, unbewusst, höchste Lust!"

'Nee, dit is niet goed...' zegt Marleen meteen. 'O, ik ging nu juist eindelijk iets voelen!' antwoordt Matijs. Wunderbaum zou Wunderbaum niet zijn als niet elk voorstel wordt uitgeprobeerd. Moet Lies misschien zingen voor Marc die als lijk voor haar ligt? Lies baalt, dat wordt bij Liebestod altijd gedaan. Isolde staat stil en zingt voor Tristan. Heel statisch, of dwingt dit lied deze vorm af? Is opera inderdaad heilig?


Het beste idee wint
Maar dan. De statie van het Populisme. Het ensemble is witgeschminkt, met felrood bloed om de mond, van het kluiven aan het karkas. Als iedereen a capella 'Zum letzten Liebesmal' zingt, krijg ik kippenvel en vertrouw ik in het credo van Wunderbaum 'het beste idee wint'. 


Voorstelling Het Spookhuis der Geschiedenis is
tijdens de Operadagen op verschillende dagen te zien!

Foto's door Lotte Goos

afbeelding van Elly  Scheele

door: Elly Scheele

Elly Scheele (1987) is freelance schrijver van toneel, essays en proza. In 2013 studeerde ze af van de opleiding 'Writing for performance' in Utrecht. Sindsdien zijn er meerdere stukken van haar in première gegaan en verschillende artikelen gepubliceerd in o.a. De Theatermaker. In september zal haar voorstelling LITTLE BLACK DRESS op het Fringe festival in première gaan. Naast haar schrijfwerk, werkt ze ook als dramaturg, vertaler en boventitelaar.

Terug

Reageer

* Verplichte velden