Blogs

Kick Off Operadagen Rotterdam- De Unie Rotterdam

In een overvolle theaterzaal van De Unie werd het programma van de Operadagen Rotterdam gepresenteerd. Guy Coolen, artistiek directeur begon zijn verhaal over het grote meerjarenthema Revolutie. Verwijzend naar de nieuwe manier waarop het festival naar opera kijkt. Dit jaar is het jaarthema Broederschap, vorig jaar vrijheid en volgend jaar gelijkheid.

De revolutie wordt ter plekke uitgevoerd, alleen niet helemaal zoals de Operadagen hadden bedacht waarschijnlijk. Als Guy vertelt over de mogelijkheden die Rotterdam biedt omdat het geen operahuis heeft, wordt hij in de reden gevallen door iemand in het publiek. 'Rotterdam heeft wel een operahuis, namelijk het drijvend opera podium Fighter', maar dat wil je niet programmeren', zegt de man. De interruptie wordt lachend afgedaan. Maar duidelijk is wel dat de Guy kiest voor vernieuwende opera en jonge makers en zangers. Ze mogen hier hun vernieuwde werk tonen. Internationaal trekt dit ook belangstelling. Het programma ziet er spannend uit. De Onderzeebootloods als locatie voor de opera Arthur met muziek van Purcell en teksten van Peter Verhelst klinkt veelbelovend. De trailer van de voorstelling die vorige week al in Brussel te zien was maakt nieuwsgierig.

Ook dit keer is publieksparticipatie in zwang. De makers van de voorstellingen 'Parsifal' en 'Hi ha hondelul' en 'Angst' zoeken naar lokale spelers. Mocht je tijd en zin hebben kun je zo aan de bak.
De publiekstrekker van FC Bergman Van den Vos is nu al bijna uitverkocht en zeker de moeite waard, al was het alleen al om het spectaculaire decor. Wat ook heel interessant klinkt is de Macbeth bewerkt tot een hedendaags verhaal over Oost Congo. Alleen in Nederland te zien tijdens de Operadagen. Ook een aanrader is de voorstelling Soselo in Siberia, over Stalin. Eerder zag ik van hen 'Blauwbaard' een indrukwekkende multimedia voorstelling. Ik ben heel benieuwd naar deze voorstelling. Claron McFadden is, zoals ze het zelf zegt ambassadeuse van het festival. Ze speelt en zingt een stukje uit de voorstelling Arthur. In het programma is ook La voix humane van het OT met Cora Burggraaf opgenomen. Ook een aanrader. Eerder zag ik die in de Doelen waar die wat wegviel in de enorme ruimte. Nu speelt de voorstelling in de kleine zaal van de schouwburg. Dit zal zeker de voorstelling ten goede komen. Dit jaar is ook weer een bijdrage van Wunderbaum die een eenmalige voorstelling maken over Moresnet. In een reconstructie wordt het publiek meegenomen naar een vrijstaat die bestond aan het begin van de vorige eeuw. De muziek is van een koor uit Wenen. Ook dit lijkt een evenement om niet te missen. Wat ook interessant klinkt is een voorstelling over Rothko.

De operadagen bieden meer dan genoeg voor iedereen. Mocht je niet goed weten welke voorstelling bij jou past, dan kun je een testje doen op de site. Ik heb er zin in. De Operadagen Rotterdam zijn van 17 tot en met 25 mei.

afbeelding van Minnekus de Groot

door: Minnekus de Groot

Minnekus de Groot (1967) is theatermaker, communicatieadviseur en blogger. Meer van hem lezen? Bekijk dan zijn weblog.

Terug