Blogs

Broederschap op de tribune

Een kijkje bij de vijfde repetitie van Hi Ha Hondenlul! – een Voetbalopera: één van de twee voorstellingen met een grote figurantengroep die dit jaar op de Operadagen staan.

Als het over broederschap gaat, is zo'n figurantengroep een interessant fenomeen. Het grootste deel kent elkaar al van deelname bij Wunderbaum vorig jaar en/of Schwalbe, maar nieuwe leden worden met liefde (en applaus) opgenomen. Mensen wonen in dezelfde stad, maar hadden elkaar zonder deze voorstellingen misschien niet ontmoet. Vervolgens verbeelden ze op het podium verbroedering in een andere vorm, namelijk een tribune vol supporters van Sparta. 

Er wordt me op het hart gedrukt dat men hier geen figurant, maar speler is. Figuranten zijn passief, hier heeft iedereen een actief aandeel in het stuk.

Een paar jaar geleden ontwikkelde Het KIP de voorstelling U DIKKE MA!, met als doel om de emotie op de voetbaltribune naar het theater te vertalen. Inmiddels zijn er in verschillende landen remakes gemaakt, nu is Rotterdam met aan de beurt. Steeds is er dezelfde blauwdruk: er zijn liederen, choreografieën en momenten die vastliggen, de rest wordt ingevuld met verhalen en improvisaties van de plaatselijke spelers.

De makers van Het KIP spelen zelf niet mee, maar regisseren de groep. In dit stadium moet er nog vooral aan de blauwdruk gerepeteerd worden: een lied mag wat meer geschreeuwd worden, een dans mag wel iets dreigender. De sfeer is vrolijk, maar gedisciplineerd (tussendoor wordt er een verjaardagslied gezongen, wat uitmondt in een spreekkoor).

Regisseurs en spelers breken samen het hoofd over het combineren van de wetten van het theater met die van het voetbal. Het is niet de bedoeling om mooi te zingen, en wie moe is van het springen mag niet te snel gaan zitten. In de voorstelling wordt een verbroederingslied gezongen, maar You'll never walk alone is misschien niet zo'n goed idee. Er wordt een nieuw lied uitgeprobeerd, de regisseurs sporen aan op steeds meer overgave, met als resultaat een prachtige scène. Tijdens deze repetitie werden momenten gevonden van gezamenlijke spanning, blijdschap, teleurstelling, uitputting en kippenvel, net als in het stadion. Misschien moeten we wat meer als voetbalsupporters naar het theater gaan kijken.

Er worden nog spelers gezocht! Iedereen die wel of niet van voetbal houdt mag zich tot en met 11 mei aansluiten bij de repetities. Stuur voor meer informatie over repetitietijden een mail naar voetbalopera@gmail.com.

afbeelding van   Publieksrecensies

door: Publieksrecensies

Er wordt al zo veel geoordeeld over theatermakers; hoe zit het met het publiek? Publieksrecensies neemt uw bijdrage aan voorstellingen en festivals onder de loep. Elk publiek krijgt drie sterren, omdat recensies met drie sterren niets zeggen over een voorstelling. Meer recensies zijn te lezen op publieksrecensies.nl.

Terug

Reacties (1)

  • wybe van de kuinder
    Mooi stukje Ashley. Lijkt me leuk maar tot en met de vijftiende mei zit ik in Portugal. Succes!!!

Reageer

* Verplichte velden