Blogs

Opera: elitaire hobby?

Columniste en tv-presentatrice Chazia Mourali houdt van opera en vertelt daar graag over aan Operadagen festivalbezoekers!

"Ondanks de verpletterende macht van de commerciele massacultuur zingen amateurs in Britain's Got Talent vandaag nog steeds opera. Dankzij Nessun Dorma uit Turandot werden een telecommedewerker en een ober wereldsterren. Het publiek huilde."
Op het matje omdat ik van opera hou
Een decennium geleden riep mijn baas me op het matje. Had ik fraude gepleegd? Collega's bedreigd? Geheimen verspreid? Nee. Ik had de Telegraaf verteld dat ik van opera hou. De aanklacht luidde: ik was een snob en wilde me boven mijn werkgever stellen. Onzin! Maar het recente politieke verwijt dat cultuur een elitaire hobby is, verraste mij niet. En, ik wil niet weer verwaand doen, maar de geschiedenis van de opera bewijst het tegendeel. Het genre ontstond weliswaar dankzij deftige Italiaanse edelen in de Renaissance. Monteverdi vertoonde in 1607 zijn Orfeo voor de hertog van Mantua en een Europese trend was geboren! Ruim een eeuw later componeerde de Duitse Haendel zelfs Italiaanse opera's voor Engelse theaters. 
 

Opera: verstaanbaar voor het volk!
Al snel bereikte de opera de gewone mens. Mozart schreef zijn Toverfluit in het Duits. Verstaanbaar voor het volk! Met de toegankelijke Flierefluiter Papageno als knuffelheld. Na de Franse Revolutie, volgt de 19e eeuw vol politieke onrust. De menselijke ziel kan vluchten in de Romantiek. De kunstenaar is geen lakei van het hof meer, maar een door goddelijke inspiratie gedreven schepper. Koning Ludwig II van Beieren danst zelfs naar de pijpen van Wagner. Met Puccini gaat de emancipatie verder. In Tosca zijn de personages geen halfgoden of koningen, maar artiesten die door de macht worden gekneveld. De verismo stroming is een feit. Weer later protesteert de Italiaan Dallapiccola met zijn Il Prigioniero tegen de totalitaire regimes van de 20e eeuw. Zijn medeleven met een door iedereen vergeten gevangene menselijk en zacht.


Opera komt uit het hart en raakt het hart
Ondanks de verpletterende macht van de commerciele massacultuur zingen amateurs in Britain's Got Talent vandaag nog steeds opera. Dankzij Nessun Dorma uit Turandot werden een telecommedewerker en een ober wereldsterren. Misschien was hun techniek niet volmaakt. Maar de zin A l' alba vincero (morgen overwin ik) gaf beide zangers vleugels. Het publiek huilde. Opera komt uit het hart en raakt het hart. Een orgaan dat gelukkig in alle lagen van de bevolking wordt aangetroffen.

Mogen de Rotterdamse Operadagen vermaak en ontroering brengen voor iedereen!

 

afbeelding van Chazia  Mourali

door: Chazia Mourali

Chazia Mourali (1963) is columniste van Odeon, het tijdschrift van De Nederlandse Opera en verzorgt vanaf 19 mei 2012 elke zaterdag om 23.00 uur een feuilleton over de geschiedenis van de Opera in het programma 'De Bedding' op NTR Radio 4. foto: Ghislaine Vink

Terug

Reageer

* Verplichte velden