Blogs

Being Arthur & Soselo in Siberia TRY-OUT

In de Onderzeebootloods speelden op 16 mei twee muziektheatervoorstellingen hun allereerste try-out voor publiek. Twee totaal verschillende stukken met één overeenkomstig thema: een sterke leider. Wie nadenkt over het onderwerp 'broederschap' komt uiteindelijk bij de vraag van de leider: is deze nodig om broederschap te organiseren, op gang te brengen? Kan zonder een voorman (of -vrouw) een gemeenschap wel als hechte groep functioneren? Het is toch één voor allen, en allen voor één? In deze double bill krijgen we eerst te zien hoe het is om zelf die ene leider te zijn, en daarna wat de consequenties zijn voor iedereen daar omheen.

Being Arthur van het Kameroperahuis geeft een nieuwe interpretatie van de 1500 jaar oude legendes van de Britse koning en zijn gevolg. Koning Arthur en zijn ridders reizen rond in een felgroen tourbusje en ontdekken bij de Onderzeebootloods een publiek. Ze besluiten hun verhaal aan dit publiek te verkondigen, hoewel het nog niet helemaal af is. Alle ridders heten Lancelot en dragen regenlaarzen en wollen maliënkolders, en spelen op instrumenten. Guinevere is er ook bij en zingt mee met liederen die een mix zijn van middeleeuwse en moderne muziek. Arthur is hun strenge doch rechtvaardige leider die streeft naar gelijkwaardigheid, want dictators gaan niet vijftien eeuwen mee. Maar wie is deze moderne koning? Is Arthur een regisseur, een popster, een vreedzaam leider of stiekem toch een dictator? Als hij zelf een vreselijke ontdekking doet over wie hij na al die eeuwen is geworden, is het de vraag hoe hij en zijn gevolg verder moeten.

Vervolgens kom je na een wel hele korte pauze als publiek terecht in een totaal andere wereld. Daniel Cross van het Rosa Ensemble waarschuwt ons dat dit een abstract, 'inert' kunstwerk is, dat misschien enige uitleg nodig heeft. Geïnspireerd door het boek De Meester en Margarita van Boelgakov, en gebaseerd op het leven van de Russische dichter Soselo bedacht het Ensemble een sprookje: Een jonge man en vrouw worden verliefd op elkaar en trouwen. Na een tijd van geluk begint de man zich te ontwikkelen tot een dictator. De vrouw kan het niet meer aan en pleegt zelfmoord. Hij kan dit niet verkroppen en verbant haar naar Siberië. Zelfs in het hiernamaals komt ze niet los van zijn grip. Het is een boeiende animatiefilm met indringende muziek, die soms niet voor zwakke magen is. Het publiek is muisstil, op een aantal keer 'zooo!' na.

Vanavond bij de festivalopening speelt deze double bill opnieuw. Zorg dat je de boot niet mist!

afbeelding van   Publieksrecensies

door: Publieksrecensies

Er wordt al zo veel geoordeeld over theatermakers; hoe zit het met het publiek? Publieksrecensies neemt uw bijdrage aan voorstellingen en festivals onder de loep. Elk publiek krijgt drie sterren, omdat recensies met drie sterren niets zeggen over een voorstelling. Meer recensies zijn te lezen op publieksrecensies.nl.

Terug

Reageer

* Verplichte velden