Blogs

Rooftop concert – preview

Toen ik ergens rond een uur of drie een oude bekende tegenkwam in mijn favoriete bar en hem vertelde over dit Rooftop concert, was ik even overrompeld door zijn enthousiasme. 'Vet!' riep hij, toen ik zei dat het op het dak van de Bijenkorf plaats zou vinden. 'Oh wat cool! OP het dak dus?' Ik knikte. 'Wauw, wat gaaf! En het wordt goed weer!' Daarop volgde een high five.

Ik kan slechts vermoeden dat de programmeur eenzelfde scenario in zijn hoofd had toen dit werd bedacht: een ochtendconcert op het dak van de Bijenkorf. Dat is wolkenkrabben in hartje centrum op een zondagochtend, onder het genot van klassieke muziek. Heel slim om daar dan geen volledige opera neer te zetten, maar juist een ensemble dat op vocale wijze enkele 'greatest hits' van de opera aan de man brengt.

Zo'n (wederom) bijzondere locatie vraagt natuurlijk om de nodige Twitpics en Instagrams. Gewoon om te bewijzen dat je a) op een zondagochtend bij dit operaconcert was en b) hoe het uitzicht is. Gezien de vele positieve berichtgeving over Rotterdam vermoed ik dat juist dit concert er een is die de Rotterdammer dichter bij elkaar gaat brengen. Eén van de redenen hiervoor is dat je anders naar je stad kunt kijken: van hoog naar laag en weer omhoog, rondom en vanaf een punt waar weinig mensen komen. Dat leert je nieuwe kanten zien van de stad waarin je woont en kan alleen maar verbroederen.

Vorig jaar stond ik bijvoorbeeld op het Witte Huis een gedicht voor te dragen met een contrabassist. Ik verwacht morgenochtend een zelfde soort ervaring als toen, dat ik stiekem meer oog heb voor mijn stad. Toen had ik de 'pech' dat ik zelf een (tekstuele) soundtrack moest verzorgen voor de beelden die je zag, morgen heb ik de luxe dat VieVox de soundtrack verzorgt.

Wederom brengen de Operadagen me op plekken die ik nog niet ken in Rotterdam, begeleid door mooie klassieke muziek als soundtrack. Ik kan me veel slechtere dingen bedenken om wakker mee te worden.

afbeelding van Renato  Proper

door: Renato Proper

Renato Proper (1986) begon in 2010 te bloggen over o.a. De Internationale Keuze, Geen Daden Maar Woorden, de Rotterdamse Orgeldagen en Operadagen Rotterdam. Hij is nog steeds te strikken als blogger, maar is tegenwoordig vooral actief als schrijver en dichter onder het pseudoniem Miguel Santos. In 2013 publiceerde hij zijn debuutroman 71|17, dat gevolgd gaat worden door een dichtbundel. Ook organiseert hij de Poetry Slam Rotterdam en het poëziepodium Het Nieuwe Dicht en is hij huisdichter van het radiostation Open Rotterdam. Zie ook miguelsantos.nl voor zijn poëzie of 7117.nl voor zijn debuutroman.

Terug

Reageer

* Verplichte velden