Blogs

Soselo in Siberia - Een dictator die zelfs macht heeft over de doden is een verontrustende gedachte

Als straf voor haar zelfmoord stuurt Stalin zijn vrouw naar een strafkamp. Een dictator die zelfs macht heeft over de doden is een verontrustende gedachte. Door zelfmoord dacht de vrouw van de dictator verlost van te zijn van zijn terreur. Maar in dit sprookje zet die zich voort na haar dood in een huiveringwekkende nachtmerrie. 

De dictator laat de wereld opnieuw definiëren. Woorden die eerst vanzelfsprekend waren, worden vervangen door andere woorden. De macht is niet zichtbaar maar is overal aanwezig door de speakers op het dak. Alles wat menselijk en liefdevol is, verdwijnt.

We zien dit verhaal als een sprookje in een fantasierijke voorstelling over de grens van leven en dood. De Onderzeebootsloods is daarvoor een prachtige plek. Verlaten en industrieel. Eerder zag ik Bluebeard van 33 1/3 tijdens Operadagen. De multimedia voorstellingen van hen zijn mind blowing. Door de visuele vertelkracht van de voorstelling word je op een andere manier aangesproken. Het is geen lineair verhaal maar het zijn beelden die samen een indruk of richting aan geven aan het verhaal.

Prachtig vormgegeven zijn de openingsscène waar zowel de muzikanten als de projectie samenvallen, de begrafenis en de reis naar Siberië. Mensen rondom de kist van de overleden vrouw worden letterlijk uit het beeld gepoetst. Een mooie verwijzing naar de mensen die uit de foto's verdwenen als ze niet meer pasten in het regime.

Het leven in het strafkamp is een hel. Vluchten kan niet. En langzaam maar zeker verliest ze op een wrede wijze al haar vingers. Of is dit toch nog een laatste poging van haar om verzet te plegen? Zonder vingers kun je namelijk niet zo veel. Maar de dictator lacht er om en rookt de vingers als dikke sigaren op. Het is uitzichtloos en uiteindelijk sterft ze opnieuw. The game is over.

Deze prachtig vormgegeven en muzikaal sterke voorstelling laat je een beetje puzzeled achter. Toch blijven de beelden in je hoofd ronddwalen. Het is een voorstelling die je ondergaat, visueel overdondert en in de nabeschouwing nieuwe inzichten geeft.

afbeelding van Minnekus de Groot

door: Minnekus de Groot

Minnekus de Groot (1967) is theatermaker, communicatieadviseur en blogger. Meer van hem lezen? Bekijk dan zijn weblog.

Terug

Reageer

* Verplichte velden