Blogs

Vogels en nietsvermoedende mensen spotten tijdens Flyway

Zelfs Rotterdammers die de stad al op hun duimpje kennen zullen nieuwe plekken ontdekken tijdens de voorstelling Flyway, waarbij het publiek een uur lang door de stad wandelt.

Met het mooie weer van de afgelopen dagen, snak ik naar zoveel mogelijk minuten in de buitenlucht. De voorstelling Flyway is dan ook de perfecte combinatie van een fijne avondwandeling én cultureel verantwoord bezig zijn. Voordat de theatertour begint, krijgt iedereen een iPod Shuffle, een (verdomd goeie) verrekijker en koptelefoons. Nadat iedereen is voorzien van de technologische accessoires krijgen we een korte instructie. Dan begint 'de voorstelling'. We volgen onze gids naar buiten. Een mysterieuze soundscape geeft deze vertrouwde omgeving een nieuwe dimensie.

We lopen door de binnenstad van Rotterdam en hoewel de meeste mensen in de groep zich hier aardig thuis lijken te voelen, hebben we geen van allen oog voor de dingen die er altijd lijken te zijn. Totdat we ineens stilstaan en met de verrekijkers turen naar een beeldscherm. Een half uur geleden was ik hier nog langs gelopen en had het scherm niet eens gezien.

Bij elke stap die we daarna maken, worden we meer gewaar van al die zaken waaraan we elke dag voorbij lopen. Zo ontdekte ik ineens dat de klok van Arminius toch wel aardig goed in de lak zit. De verrekijker geeft me bovendien de kans om als een voyeur te turen naar mensen die zich een eind verderop prima lijken te vermaken. Waarom heb ik zelf eigenlijk geen verrekijker, vraag ik me ineens af.

Als we het Museumpark doorlopen zie ik dat sommige bomen aardig zijn toegetakeld door stormen. De kleur van het hout verraadt dat het niet lang geleden is dat hier een tak werd afgerukt. Iets hoger in een andere boom zie ik hoe vogels hun nest klaarmaken voor de nacht. Het is belachelijk lang geleden dat ik vogels van zo dichtbij heb gezien. Als we de Erasmusbrug overlopen lijken de wolken achter de Euromast haast een berglandschap te worden. De voorstelling nadert haar einde. Een vrijend stelletje onderaan de brug (duidelijk geen onderdeel van de voorstelling) wordt zich gewaar van de groep mensen die met verrekijkers hun kant uit tuurt. We zijn de onvermijdelijke indringers in hun intieme moment, doordat onze gids haar vleugels naast hen uitslaat.

Niet veel later loop ik terug naar huis. De beeldschermen die we onderweg tegenkwamen zijn er nog. De plekken waar we langs liepen zien er anders uit dan voorheen. Ergens in een boom kwetteren wat vogels. Wat een heerlijke avond is het toch!

---

Flyway laat je de stad anders ervaren en volgt elke avond een andere route van ongeveer 1 uur. De voorstelling is onderdeel van Operdagen Rotterdam en nog tot en met 24 mei te zien. Voor meer info en tickets kijk je hier: 

afbeelding van Live Like Tom

door: Live Like Tom

Tom is wereldreiziger, blogger en cultuur-addict. Op zijn blog LiveLikeTom.com inspireert hij anderen om wereldwijd cultuur te snuiven én hoe je dat kunt combineren met een fulltime-job.

Terug

Reageer

* Verplichte velden