Blogs

FLYWAY

Maandagavond. Ik wacht op de trein naar Amsterdam. Heerlijk warm in de zon. Vogels fluiten. Vogels fluiten! Hè?! Terstond ebben de stationsgeluiden weg in een gedempte zoemende klank en ben ik terug in de flock

Zo bewogen we zondag door de stad, zwijgend gegidst door Elizabeth Dunn. Ze leidt ons op het tempo van kabbelende muziek en het geluid van een vogeltrek dat door de koptelefoon klinkt en transformeert daarmee het vertrouwde stadse decor in een heel nieuwe wereld. Deze soundtrack geeft onze wandeling een haast filmisch karakter. Ons kijkkader verandert. Er doemen allerlei taferelen op die voorheen onzichtbaar bleven. Af en toe staan we stil, bij een etalage, een museum of op een brug en laat Dunn ons met een verrekijker inzoomen op schermen die haar hypnotiserende filmbeelden van vogels tonen. Ik kan de verleiding niet weerstaan om mijn verrekijker een huiskamer in te laten dwalen. Er is voetbal op de televisie.

We wandelen verder. De stedelijke omgeving krijgt een nieuwe dimensie. Tijd krijgt een ander ritme. Stroperig haast. Aangemoedigd door de soundscape die ons begeleidt, schiet de sfeer van sereen naar bijna onheilspellend en terug. Van stad naar natuur. En steeds ben ik me bewust van ons aandeel in deze performance. Wij zijn de zwerm vogels. Wij vliegen in formatie achter Dunn aan op weg naar het water en de epische slotscène van de avond. En hoewel wij de verrekijker dragen zijn het de nieuwsgierige voorbijgangers die nietsvermoedend de rol van vogelspotter spelen.

afbeelding van Alexandra  Witters

door: Alexandra Witters

Alexandra Witters (1977) studeerde aan de kunstacademie en daarna kunstgeschiedenis, maar voelt zich meer op haar plek in een organiserende rol in de cultuursector. Die rol vervult ze met veel plezier bij LP2 in Las Palmas op de Rotterdamse Kop van Zuid. Beeldende kunst en opera zijn niet haar enige liefdes: Alexandra opent dit voorjaar haar huiskamer restaurant waar met gevoel voor theater wordt gekookt volgens de beste zuid Italiaanse tradities.

Terug

Reageer

* Verplichte velden