Blogs

macbeth - Brett Bailey

Op een kleine verhoging voor een videoprojectie speelt op het grote podium van het nieuwe Luxor het drama van Macbeth op zijn Afrikaans. De opera van Verdi is bewerkt tot een verhaal over de oorlog in Oost-Congo.

In korte scenes met prachtig gezongen aria's en koorstukken wordt het verhaal van Macbeth verbonden met het verhaal van het drama in Oost-Congo. De zangers komen daar vandaan en hebben allemaal een persoonlijke verbinding met het drama. Sommige zijn oorlogswees en anderen kindsoldaat geweest. De voorstelling is prachtig vormgegeven, de kleurrijke videoprojectie zorgt voor prachtige theatrale beelden. Tijdens de geestverschijningen aan Macbeth worden zwart/wit foto's geprojecteerd van slachtoffers van de oorlog.
De verbindende teksten worden geprojecteerd. Dat werkt goed en geeft informatie over de ontwikkelingen in Oost-Congo. Het waarom van al de moorden is niet altijd even goed navolgbaar, maar dat is een dictatuur ook niet. Het onvoorspelbare en onverwachte zit ook in deze opera

De muziek is prachtig en de zang goed. Met name de Lady Macbeth gezongen door Nobulumko Mngxekeza is indrukwekkend. Als iedereen dood is zingt het koor een prachtig ingetogen slotkoor. Het bijzondere aan deze opera is dat voelbaar wordt dat deze zangers een noodzaak hebben om hun verhaal te vertellen. Opvallend is dat ze dit op deze manier doen. Er is gekozen voor een Europees verhaal en Europese muziek. Wellicht komt de werkelijkheid daardoor minder dichtbij? Het drama krijgt zo een bepaalde vorm van abstractie terwijl het wel in al zijn gruwelijkheid verteld wordt.

Diep onder de indruk verlaat ik het nieuwe Luxor.

afbeelding van Minnekus de Groot

door: Minnekus de Groot

Minnekus de Groot (1967) is theatermaker, communicatieadviseur en blogger. Meer van hem lezen? Bekijk dan zijn weblog.

Terug

Reageer

* Verplichte velden