Blogs

Nu weet ik waar ik op ga stemmen

20 mei, buiten stormt het, binnen in de kleine zaal van de Rotterdamse Schouwburg ook. In de voorstelling 'Angst' van Braakland/ZheBilding en de Queeste wordt ons een doemscenario gepresenteerd.

De politici verlaten hun idealen zodra ze mogen regeren. De economie zal nooit meer op zijn eerdere hoogtepunt kunnen bereiken en daardoor zal iedereen zich in de schulden storten om dit hoogtepunt te kunnen faken. Het klimaat verandert drastisch, binnen afzienbare tijd zal er open water zijn op de noordpool. En ja, dit weten we allemaal al. We kijken ernaar, horen het aan, schrikken of trekken het in twijfel en we scrollen verder op onze telefoon. Dat ons engagement is gereduceerd naar een LIKE-button is ook geen nieuws, maar waarom verandert er dan niets? We weten het, maar we lijken het niet te willen weten. Tijdens 'Angst' kunnen we er echter niet onderuit, we horen het niet alleen aan, we voelen het ook.

Met dreigende muziek en opzwepende dans wordt het stevige teksttoneel van Stijn Devillé vormgegeven. Er wordt een bom van tekst en informatie op je losgelaten, maar als de ernst van het geheel je eenmaal te pakken heeft, laat het ook niet meer los. We zien hoe een premier bekvecht met zijn idealistische zoon, hoe Europa haar lidstaten redt of liever gezegd nog verder de afgrond instort en hoe een gewiekste, rechtse speculant als een links gekkie wordt afgezet als hij de feiten in een sterk betoog op een rijtje zet.

De voorstelling heeft des te meer belang in het licht van de komende Europese verkiezingen. Het laat ons zien dat politici vooral bezig zijn met verkozen worden, in plaats van met een beleid dat de komende generaties zal helpen. En ja, ook dat wisten we al. Maar dit theater laat je van binnen schreeuwen: 'Waar de fuck zijn we mee bezig!?'

Ondanks het desolate, cynische gevoel dat de voorstelling achterlaat, kunnen wij onszelf voorhouden dat we een kans hebben om iets te doen. Om even uit die zwijgende massa te stappen en te handelen. Om, ironische genoeg, te stemmen. Te stemmen voor de lange termijn. En dan maar hopen dat dat ooit sexy wordt.

afbeelding van Elly  Scheele

door: Elly Scheele

Elly Scheele (1987) is freelance schrijver van toneel, essays en proza. In 2013 studeerde ze af van de opleiding 'Writing for performance' in Utrecht. Sindsdien zijn er meerdere stukken van haar in première gegaan en verschillende artikelen gepubliceerd in o.a. De Theatermaker. In september zal haar voorstelling LITTLE BLACK DRESS op het Fringe festival in première gaan. Naast haar schrijfwerk, werkt ze ook als dramaturg, vertaler en boventitelaar.

Terug

Reacties (1)

  • Margreet
    Knap gespeeld (Belgisch/Europeesch) politiek spel! (waarbij deze figurante kletsnat werd door de regenbui op het toneel, leuk!)

Reageer

* Verplichte velden