Blogs

COCTEAU & LA VOIX HUMAINE

Jean Cocteau, voor mij geen onbekende. Ik houd van zijn werk. Ik houd van zijn verschijning. Ooit kreeg ik van een bevriend kunstenaar een portret van Cocteau. Getekend door de kunstenaar that is, niet door Cocteau... Jarenlang hing het in mijn woonkamer. Ik kon er mijn ogen niet van af houden. Prachtige man. Hoe heerlijk om op deze zondagmiddag getrakteerd te worden op al die mooie verhalen en filmbeelden tijdens het eerste deel van het tweeluik Cocteau & La Voix Humaine. Deze monoloog over het leven en zijn van Cocteau begeleidt ons langzaam maar zeker naar de jaren '20 en '30 in Parijs en bereidt ons gemoed voor op het tweede deel van de voorstelling.

De telefoon gaat. AllĂ´? Het begin van een duet. Hoewel het alleen de stem van de vrouw is die we horen. Haar gesprekspartner blijft onzichtbaar en geluidloos, we kunnen alleen maar gissen naar de andere kant van de lijn. Het omgevallen glas met een handje pillen ernaast verraadt dat het geen aangenaam gesprek zal worden. Een laatste gesprek. Tussen de vrouw en de minnaar die haar verliet voor een ander. Ze neemt ons mee in haar duizelingwekkende wanhoop, haar verdriet en de nu pijnlijke herinneringen aan hun geluk samen. De telefoon, dit apparaat is het enige wat de twee nog aan elkaar bindt. Ophangen lijkt geen optie. Het afscheid zo lang mogelijk uitgesteld. Het is een ontroerende situatie en de beklemming reusachtig. Een laatste liefdesverklaring: je t'aime, je t'aime, je t'aime... hij blijft geluidloos.

afbeelding van Alexandra  Witters

door: Alexandra Witters

Alexandra Witters (1977) studeerde aan de kunstacademie en daarna kunstgeschiedenis, maar voelt zich meer op haar plek in een organiserende rol in de cultuursector. Die rol vervult ze met veel plezier bij LP2 in Las Palmas op de Rotterdamse Kop van Zuid. Beeldende kunst en opera zijn niet haar enige liefdes: Alexandra opent dit voorjaar haar huiskamer restaurant waar met gevoel voor theater wordt gekookt volgens de beste zuid Italiaanse tradities.

Terug

Reageer

* Verplichte velden