Blogs

De verwarming is stuk

Een moeder hangt de was op, overhemden van een man, haar zoon. Drie moeders krijgen de uitslag van het onderzoek. 'Ik word kunstenaar' zegt een zoon aan de telefoon tegen zijn moeder, 'ik kan echt wel tekenen!'. Twee moeders zingen: 'de verwarming is stuk', één moeder zegt 'de verwarming is stuk'. Een 36-jarige zoon belt in paniek zijn moeder, hij weet ook niet waarom hij juist haar belt. Onvoorspelbare muziek klinkt, dreigend, komisch, ritmisch, maar wordt nooit louter begeleiding van de tekst. De teksten lijken soms eerder de begeleiding van de muziek.

Een moeder woont alleen en is overvallen, ze heeft de man vriendelijk de deur gewezen. Een moeder weet niet meer wanneer ze jarig is. Een zoon maakt zich zorgen. Een zoon zoekt troost. Drie moeders verknippen de overhemden van hun zonen.

In 'Conversations with my mother' zijn componist Benedict Weisser en regisseur Matthias Mooij aan de slag gegaan met teksten van zeven verschillende schrijvers over moeders en zonen. De teksten laten de zeer verschillende kanten van het moeder-zijn naar voren komen. De warme moeder, de overbezorgde moeder, de moeder die alles goed praat, de demente moeder, de eigenwijze moeder, de wulpse moeder en de moeder als rots in de branding. Eén acteur, Bart de Klever, vertolkt alle zoonrollen, terwijl drie jonge vrouwen, twee zangeressen (Keren Motseri en Young Hee Kim) en één actrice (Tine Cartuyvels) de rol van moeder op zich nemen. Het uitgangspunt voor de schrijvers was een telefoongesprek tussen moeder en zoon. Zo krijgen wij een inkijkje in de vele verschillende relaties die er tussen een zoon en een moeder kunnen bestaan. Hoe pijnlijk, grappig, maar ook liefdevol die kunnen zijn. De muziek en het decor lijken een vijfde en zesde acteur te zijn in de voorstelling en elke discipline vecht om op de voorgrond te treden. Het wordt een bonte mix van verhalen, vormen en stijlen, waarbij niet één beeld van de moeder overheerst, maar juist de nadruk wordt gelegd op de verscheidenheid.

'Waarom kom je niet naast me liggen' vraagt een dode moeder vanuit haar graf, 'ik ben toch de vrouw van je leven?'

afbeelding van Elly  Scheele

door: Elly Scheele

Elly Scheele (1987) is freelance schrijver van toneel, essays en proza. In 2013 studeerde ze af van de opleiding 'Writing for performance' in Utrecht. Sindsdien zijn er meerdere stukken van haar in première gegaan en verschillende artikelen gepubliceerd in o.a. De Theatermaker. In september zal haar voorstelling LITTLE BLACK DRESS op het Fringe festival in première gaan. Naast haar schrijfwerk, werkt ze ook als dramaturg, vertaler en boventitelaar.

Terug

Reageer

* Verplichte velden