Blogs

‘And now, for something completely different……’

Het laatste weekend van het festival 'Operadagen Rotterdam', dat eigenlijk net als 't IFFR, De Keuze en Poetry International op ieders 'to do'-lijstje zou moeten staan. En, geen gezeik, gewoon doen! Zeker als je een basishouding hebt zo van: 'give me the shizzle'. Rotterdammers uit alle lagen, verenigt U!? Het palet van het programma van de ODR is zo f@ckin geweldig.... O, het is bijna voorbij... Een terugblik van de een na laatste dag die begon op m'n fiets op weg naar de Witte de Withstrasse en daarna cross-town.

Van de-(con)struction Rothko (Chapel) van performance-installateur Minaillo in TENT, tot sexwalhalla OQ met zang waar ik acute (im-)potentie uitslag in m'n nek van kreeg, (er zat iemand op m'n vaste barkruk!) tot onweerstaanbare schoonheid uit de 16e eeuw!! (Giovanni Pierluigi da Palestrina en Gregorio Allegri) met een sereniteit in kristalheldere articulatie uitgevoerde zang door een club van absolute wereldklasse: 'The Sixteen', tot aan een slotakkoord afkomstig uit New York's underground scene: Glam-Indie-rock-ish meets 'Ziggy Stardust' meets 'The Rocky Horror Picture Show'! : 'Timur and the Dime Museum' met hun debuut in Nederland, waar een 'her-ART-iculeren' van het fenomeen Requiem met hun so called 'post-ecological Requiem' plaatsvond: "Collapse".
En, dat in een dag? JA!

Opera: het totale werk van een musicus of een geleerde.
Wat in hemelsnaam is dat nou eigenlijk: Muziektheater? Het lijkt wel of het festival, zeker gezien de wijdsheid van 't palet samengesteld door artistiek directeur Guy Coolen, de bekende steen in de vijver gooit. Het debat aanzwengelt, over een tussenstand van zaken en de mogelijke toekomst van muziektheater, of die van: Opera. Ik zocht het, naar aanleiding van een opmerking van de dramaturg van de ODR, Tobias Kokkelmans, maar eens op in het woordenboek, De Grote Van Dale: Opera: het totale werk van een musicus of een geleerde.

Hierbij wat filmpjes om 't zelf ff te checken wat ik zoal mocht tegenkomen in m'n queeste....

Rothko Chapel: a poetic WAR-machine

The Sixteen: Allegri: miserere

Timur and the Dime Museum: Collapse

Vandaag een laatste kans om nog wat van deze editie van de ODR mee te pikken. Oké, het is mooi weer. Maar meer en meer moois van dit Rotterdams kroonjuweel, State of the Art festival: na vandaag is 't weer een jaartje wachten. ODR viert dan haar tweede lustrum. Kan bijna nie wachten...

afbeelding van Hans Eduard  Merts

door: Hans Eduard Merts

Op zoek naar de Gulden Snede van de vervoering: een queeste die begon toen ik als klein jochie keer op keer "Strawberry Fields Forever" gehypnotiseerd door haar magische klanken draaide. Et, encore une fois! Kunst is de geritualiseerde hosti van de geseculariseerde wereld. Of die kunst nou beeldend, performing of gecondenseerd in tijd & ruimte is, het liefst ervaar ik deze als 'Gesamtkunstwerk' en doe graag navenant verslag. Een academische scholing aan de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen heeft het associatief percipiëren eerder versterkt waardoor de queeste naar de heilige graal en haar briljantie soms geslaagd genoemd mag worden. Een intellectueel en/of emotioneel orgastische staat van Zijn: de Satori. Über-realiteit: bevrijd van de alledaagsheid der dingen. Het woorden geven aan bovenstaande vindt al ruim twee decennia plaats voor diverse media.

Terug

Reageer

* Verplichte velden