Blogs

Collapse - ‘It’s opera, my dear!’

Het is donker. Een ietwat sinister muziekje klinkt. Het toneel is ingericht voor een toetsenist, een bassist, gitarist, drummer en er staat een mooie jaren '50 rock & roll microfoon klaar. Een 'requiem voor de aarde' is ons beloofd en dat lijkt verpakt te worden in een rock concert. Ik kan mijn opwinding niet onderdrukken.

 Permissie voor een klein intermezzo? Guilty pleasures. We hebben ze allemaal en tegenwoordig lijkt een interview - zij het op televisie of in de bladen - niet compleet als de hoofdpersoon niet wordt gevraagd de zijne te ontboezemen. Welnu, u heeft niet om de mijne gevraagd, maar ik verklap 'm toch: Queen. Volgens sommigen een draak van een band, voor mij al meer twintig jaar een muzikale rode draad. Bij het lezen van een omschrijving als 'glam-opera spektakel deluxe' kan ik niet anders dan mijn helden herkennen. En ja hoor, de parallel is niet uit de lucht gegrepen. Ook ontwaar ik een Berlijnse David Bowie, Elvis, Surfmuziek en zelfs een hint van lyriek uit die Amerikaanse TV prayer shows. Maar bovenal zijn ze Timur and the Dime Museum en ze brengen ons op onnavolgbare wijze apocalyptische verhalen van oud testamentische proporties gehuld in de klanken van pop-punk-rock liedjes. Lichtvoetig en humoristisch als het kan, alarmerend en onheilspellend als het moet. Na elk 'nummer' voelen we de neiging om te applaudisseren, te joelen bijna, maar de toch deftige context van de Schouwburg doet ons aarzelen. Nou en, we doen het gewoon! En Timur vindt het heerlijk. 'It's opera, my dear!' zou Freddie Mercury zeggen.

afbeelding van Alexandra  Witters

door: Alexandra Witters

Alexandra Witters (1977) studeerde aan de kunstacademie en daarna kunstgeschiedenis, maar voelt zich meer op haar plek in een organiserende rol in de cultuursector. Die rol vervult ze met veel plezier bij LP2 in Las Palmas op de Rotterdamse Kop van Zuid. Beeldende kunst en opera zijn niet haar enige liefdes: Alexandra opent dit voorjaar haar huiskamer restaurant waar met gevoel voor theater wordt gekookt volgens de beste zuid Italiaanse tradities.

Terug

Reageer

* Verplichte velden