Blogs

Van den vos – Virtuoos verwarrend

Als je dacht de setting van de Rotterdamse Schouwburg te kennen, verrast het toneelbeeld van deze voorstelling. Een glazen wand staat waar het toneel doorgaans ophoudt en de stoelen beginnen. Daarvóór: een groot vlak met een zwembad. Links staat een oude Lada, achterin zitten drie mensen. We kijken ze ook recht in het gezicht want de hele voorstelling wordt live gefilmd en op de glazen wand geprojecteerd. De reflectie verlevendigt vervolgens het vlak met het zwembad. Dat is het voordeel als je tweede balkon zit.

Van den vos gaat op de loop met het epische dierdicht Van den Vos Reynaerde. We hebben houvast aan het figuren uit de fabel, maar worden heen en weer gegooid in de tijd én vervoerd met bespiegelingen. Deze te duiden, is niet gemakkelijk, maar er is zo ontzettend veel te genieten. Toneelhuis en Muziektheater Transparant, beide uit Vlaanderen, hebben het Duitse Solistenensemble Kaleidoskop uitgenodigd. Een klein strijkensemble, verrijkt met theorbe. De fraaie composities zijn soms dragend, soms begeleidend van karakter. Op momenten van spanning hakken ze in op hun instrumenten en zwepen ze onze hartslag op.

Het is tenslotte geen walk in the park, deze zoektocht naar Vos. In het zwembad drijft een lijk, en dat is de reden om achter Vos aan te gaan. Wolf is degene die de zoektocht aanzwengelt, en hij stuurt de chauffeur van de Lada het bos in. Letterlijk, want achter de glazen wand blijkt zich een bos te bevinden. De man die zich in dit buitengebied ophoudt, is in gevaar. Met filmprojectie op het glazen scherm wordt zijn situatie nog verder naar buiten geplaatst; naar een ruwe kustlijn. Waar hij, vermoedelijk door toedoen van Vos, zijn dood vindt.

Wanneer het lijk aan Wolf wordt getoond, zet deze genadeloos een bewonderaar van hem in, om de zoektocht te vervolgen. Ook deze jongeling komt bloederig aan zijn einde. Het beeld dat we van Wolf krijgen, wordt steeds complexer. Waar komt deze woede, gedrevenheid maar ook lafheid vandaan? Het vrouwelijk lijk, de aanjager van dit hele verhaal, komt een paar keren terug, onder meer in een scene waarin Wolf haar als een geile beer aanrandt. Let wel; Wolf heeft een vrouw. Zij draagt een masker, maar we weten niet waarom. Ze gaat het bos in, legt zich naakt op een boomstronk en laat zich omhelzen door een onbekende. In huize Wolf zijn zaken verre van gelukkig. Is Vos wel het ergste beest in deze omgeving?

Wolf's vrouw blijkt namelijk een relatie te hebben met Vos. Eentje die niet in de koude kleren gaat zitten, want hij vreet haar aangezicht aan. Reden genoeg om een masker op te zetten. Maar Wolf staat in deze scene, die zich in het duistere buitengebied afspeelt, erbij en kijkt ernaar. Wanneer zich Vos uiteindelijk in de omgeving van het voortoneel vertoont, probeert Wolf hem te doden. Hij krijgt het echter niet over zijn hart. Vos neemt hem het pistool af en schiet zichzelf dood.

Een 'spoiler alert' was niet nodig; een beschrijving van deze voorstelling is bij voorbaat gedoemd te mislukken. Een geweldig nonchalant acterende Viviane de Muynck, als koningin met een veel te jonge koning als sex toy, debiteert de mooiste teksten. Zij verschijnt op een gegeven moment op een balkon, met een vossenmasker op. Wat is haar rol, haar boodschap? Aan het begin laat ze zich laatdunkend uit over de huidige tijd. Vroeger werden acties van de mens afgerekend op basis van hun resultaat. Tegenwoordig kijkt men naar wat de bedoeling van de actie was. Ze haalt er haar schouders bij op.

Als we die bespiegeling doortrekken, zouden we Wolf nu bekijken als een speelbal van zijn frustraties en emoties. Terwijl we hem vroeger zouden veroordelen als een lafbek.

Om grip te krijgen op deze en andere onderdelen, zou ik met liefde en plezier Van den vos nog drie keer bekijken. Door zijn virtuoze visualiteit en gelaagdheid niets minder dan een noodzakelijkheid. En, helaas, een moeilijk te permitteren luxe.

afbeelding van Marc van der  Heijde

door: Marc van der Heijde

Marc combineert zijn liefde voor klassieke muziek met zijn professionele expertise. Hij ondersteunt musici, muziekensembles en -organisaties, zie www.greenroomcreatives.nl

Terug

Reageer

* Verplichte velden