Blogs

Van den Vos – zoeken naar de zeven zonden

Een poging tot duiding van een prachtig beeldspektakel waar je eigenlijk niets zinnigs over op papier kunt zetten

Wraak
'De vos heeft mijn vrouw verkracht en verminkt!', aldus de wolf op de achterbank van een auto. De koningin zit naast hem en geeft toestemming, 'het is goed, ga uw gang, ga hem dan halen, de vos'. Er is een lijk van een jong meisje gevonden in het water, de vos zal erachter zitten, hij zal moeten boeten voor zijn vele daden.

Hebzucht
We zien een ondiep zwembad op het podium, de wolf haalt er zorgvuldig herfstbladeren uit met een netje. Zijn vrouw staat verveeld te roken en zijn blinde zoon (blind door toedoen van de vos) zit op de rand. Er is alleen angst. De koningin komt langs, haar toyboy dobbert in het zwembad tussen de vele bladeren. Zij blijft kalm zitten, roken, pootjebaden. De wolf slaat kwaad met zijn netje in het water. Niemand kan hem nog gerust stellen.

Hoogmoed
De wolf laat anderen de vos voor hem zoeken. Zowel de beer als de kater gaan op zijn verzoek in, maar wij zien op een scherm hoe zij hardhandig te grazen worden genomen door de sluwe vos. Niemand kan de vos te pakken krijgen.

Lust
De wolf dwingt zijn vrouw hem te betasten, maar duwt haar snel weer weg, hij lijkt bang van haar. Hij wil zich laten verleiden door het jonge, dode meisje en schreeuwt tegen haar 'Ik ben niet bang voor jou!' Het blijft bij woorden. Hij doet niets en laat haar gaan.

Nijd
De vos handelt wel naar zijn lust en dat zonder woorden. Hij verleidt de vrouw van de wolf, neukt haar en verminkt haar gezicht met zijn tanden. De wolf staat ernaast en kijkt ernaar, terwijl zijn vrouw schreeuwt van genot en pijn.

Luiheid
'Pakt hem, de vos, pakt hem' siste de wolf in de oren van de mannen die uiteindelijk dood terugkeren. De wolf wacht af, ziet aan, praat veel en doet niets. Totdat de vos voor hem staat en zingt. De wolf krijgt een pistool aangereikt. Toch komt ook hier de wolf niet tot handelen, uit lafheid of misschien mededogen. De vos pakt het pistool van hem af en maakt het verhaal af.

Gulzigheid
En pas als het slotlied van de vos klinkt, krijg ik een idee over wat ik net heb gezien en valt alles samen. Dan wil ik meer, meer van deze uitzonderlijke toneelbeelden, meer van deze prachtige liederen, meer van deze tekst die een spannende combinatie is tussen filosofisch en alledaags taalgebruik, meer van dit eeuwenoude verhaal over wraak.

afbeelding van Elly  Scheele

door: Elly Scheele

Elly Scheele (1987) is freelance schrijver van toneel, essays en proza. In 2013 studeerde ze af van de opleiding 'Writing for performance' in Utrecht. Sindsdien zijn er meerdere stukken van haar in première gegaan en verschillende artikelen gepubliceerd in o.a. De Theatermaker. In september zal haar voorstelling LITTLE BLACK DRESS op het Fringe festival in première gaan. Naast haar schrijfwerk, werkt ze ook als dramaturg, vertaler en boventitelaar.

Terug

Reageer

* Verplichte velden