Blogs

Recensie Figaro Desire Machine

Blogger Margriet Vonk bezocht 'Figaro Desire Machine' in de Rotterdamse Schouwburg. De voorstelling oversteeg haar verwachtingen, lees hierover meer in haar blog.

"De vloer op de vierde ligt bezaaid met discoballen, flesjes cola, zakken chips, pakjes fris en ander junkfood. Wat gaat hier gebeuren? Geen idee, maar we besluiten moedig 'just at the frontline' dit spectakel te ondergaan."
Operadagen Rotterdam. Yehhhh. Dat wil ik ook weleens mee maken. Muziek, theater, cultuur, komt helemaal goed. Om voorzichtig te beginnen kies ik voor een oude vertrouwde Mozart: le nozze di Figaro (Figaro's bruiloft/ Figaro was een bediende van een Franse graaf), Figaro Desire Machine

De vloer bezaaid met discoballen en junkfood
Dat wordt genieten van bekende klanken, decente kledij en lekker weg zwijmelen bij het thema liefde. Eenmaal in de Rotterdamse Schouwburg worden we en masse gedirigeerd naar de 4e verdieping. Maar ok, we gaan lekker naar muziek van Mozart luisteren. Oeps, boven is het domein van Productiehuis Rotterdam. Maar wat is dit? De vloer op de vierde ligt bezaaid met discoballen, flesjes cola, zakken chips, pakjes fris en ander junkfood. Wat gaat hier gebeuren? Geen idee, maar we besluiten moedig just at the frontline dit spektakel te ondergaan. Had me nog ff goed ingelezen en geluisterd naar die bruiloft van Figaro en waarom Mozart daar zijn muziek op maakte. Dit werd tenslotte wel één van zijn bekendste stukken!


foto (repetitie) Willem Bruls

Zijn wij een desire machine geworden?
Eenmaal binnen bij Figaro Desire Machine blijkt dat er sinds de jaren 1785-1786 niet veel veranderd is met de mensheid; oorlog, crisis, revolutie, politieke onzekerheid of wat dan ook, we willen nog steeds bevredigd worden. Niet alleen met lekkere hapjes, drankjes en muziek maar ook, vooral ook, door de liefde. Zijn de overvloedige datingsites het antwoord op onze behoeftes? Willen we de happy freedom van alle mogelijke sexpartners of gaan we nu juist voor die ene? Zijn wij een desire machine geworden? Ik wil/ wens; ik krijg?


foto (repetitie) Willem Bruls

Je zult je geen minuut vervelen!
Het internationale gezelschap van acteurs en zangers geeft hier een meesterlijk, professioneel, actueel en adequaat antwoord op. Je zult je geen minuut vervelen en komt ogen en oren te kort. Kom gewoon kijken en luisteren en bepaal zelf wat jouw mening is (over de liefde) en over R. Kelly. Ik vond alle spelers subliem, maar genoot vooral ook van de klassieke (Turkse) zanger. Joachim Robbrecht tekende voor concept, tekst, regie en choreografie.
 

Figaro Desire Machine
vrijdag 25 mei t/m zaterdag 2 juni
Rotterdamse Schouwburg
 

afbeelding van Margriet  Vonk

door: Margriet Vonk

Margriet Vonk is tekstschrijver en houdt zich daarnaast bezig met het bedenken en beschrijven van gezonde recepten. Deze kun je vinden op www.voedselzandloper-recepten.nl
"Ook dit jaar laat ik me graag verrassen door het gevarieerde programma van Operadagen Rotterdam. Lees mijn blogs hierover en laat je ook meeslepen"

Terug

Reageer

* Verplichte velden