Blogs

King Size - Dagelijkse humor en muziek

Toen ik plaats nam in de Schouwburg, realiseerde ik mij dat ik al heel lang niet meer naar een voorstelling ben geweest die geen moderne dans of popmuziek was. Het decor van King Size, een grote hotelkamer, kwam op mij dan ook over als nostalgie: een setting uit het dagelijks leven opgebouwd op een podium.

En hoewel de spelers van adel zijn, borduurt regisseur Christoph Marthaler juist voort op universele dagelijkse dingen. Kleine grapjes vliegen je tijdens de voorstelling om de oren. Het decor bestaat uit verschillende kasten die onderdeel zijn van eindeloos veel grappigheden en een running gag is bijvoorbeeld de koningszoon, die zich een aantal keer niet meer in kan houden en dan hilarische dansjes danst. Ik herkende mijzelf in hem, want ook mijn woonkamer is het decor van veel debiele dansjes. Waarschijnlijk herkende het publiek zichzelf ook in de spelers en hun eigenaardigheden en is dat een kracht van de voorstelling. Halverwege de voorstelling at één van de spelers spaghetti uit haar handtas, de scene was grappig en absurdistisch. Voor mij zat een grote man gedurende de hele voorstelling snoep uit zijn tas te graaien. Een realistischere versie, maar in essentie hetzelfde?

Dan is er nog het uitgebreide liedjesprogramma. Ik vond het de moeite waard. Vermakelijk en bij vlagen erg mooi! Het klassieke repertoire en zijn close harmony momenten werden mooi gezongen, knap en scherp. Alleen de popliederen die werden gezongen klonken in mijn oren gek. Sound, inleving, accent en timing ontbraken vooral bij de vrouwelijke zangeres. Maar het leuke hieraan dan weer: Marthaler en zijn spelers zijn zich daarvan bewust en steken er heimelijk de draak mee. Zo werd I'll be there afgesloten met Mariah Carey achtige ad libs in klassieke stijl. Mijn buren lagen dubbel en de banken schudde van het gezamenlijke gegrinnik.

King Size is met zijn komedie en repertoire keuze (klassiek hier en daar afgewisseld met popklassiekers) een toegankelijke en vermakelijke voorstelling. Een perfecte kennismaking met de Operadagen!

afbeelding van   Ming

door: Ming

Ming (1985) is zangeres, songwriter en artiest. Met haar Ming's Pretty Heroes bracht zij drie albums uit, was zij in 2011 muziekambassadeur van Rotterdam en werkte zij oa samen met Conny Janssen Danst. Naast het schrijven van songs schrijft zij ook een maandelijkse column over het muzikanten beroep voor Popunie.nl. www.mingsprettyheroes.com

Terug