Blogs

Paradijskerkconcert & Operawandeling

Voor de Paradijskerk staat een rij tot op de Nieuwe Binnenweg. De kerk is overvol, maar gelukkig kan iedereen er uiteindelijk in. Dit gratis concert van de Operadagen wordt altijd goed bezocht maar dit jaar is het extra druk. Claron McFadden zingt een aantal Amerikaanse liederen. Ze wordt begeleid door Tuur Florizoone. De accordeon en de stem van de sopraan zijn een prachtige combinatie. Mooi zijn de improvisaties op 'Favorite things' en 'When You Wish Upon a Star'. Ontroerend was de afsluiter 'Nature boy'. McFadden en Florizoone werken samen aan een voorstelling die volgend jaar in première gaat. Ik ben heel benieuwd. McFadden is deze week nog te zien in Semele.

Operawandeling

In de tramremise in Hillegersberg begint de wandeling. Ook hier is de belangstelling groot. Er vertrekken twee groepen. Onderweg worden we begeleid door het Lets-koor op de fiets. De eerste stop van onze groep is Hildegardiskerk. Een eigentijdse interpretatie van de opera Poppea van Montiverdi. Het is een sfeervolle kerk. De muziek van Monteverdi wordt gecombineerd met moderne muziek. Een bijzondere combinatie. De akoestiek van de kerk werkt niet helemaal mee en de handelingen van de zangers zijn niet allemaal zichtbaar voor publiek dat verder weg zit dan rij 2. Dat is wat minder.

We wandelen na deze voorstelling naar de algemene begraafplaats in Crooswijk. In de aula is de volgende voorstelling. Eric Kuyper leest voor uit zijn boek over drie zussen. Een verhaal over drie Belgische zusjes die met hun moeder in de Eerste Wereldoorlog naar Engeland vluchten. Eric heeft een prettige voorleesstem. De teksten worden afgewisseld met pianomuziek en zang.

De laatste voorstelling is in de tramremise. Een bijzonder concert waarbij de Big Band van Codarts muziek speelt en een aantal vrouwen teksten leest van Vaclav Havel. Het is bijzonder en mooi.

De dag sloten we af met een concert van Anonymous 4 in de Pelgrimvaderskerk. Deze vier golden girls zongen een aantal prachtig vierstemmige Amerikaanse liederen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Iets wat ik nog niet zo vaak gehoord heb. De muziek was keurig. De solo's waren indrukwekkend.
Een goede afsluiting van een vol dagje Operadagen.

afbeelding van Minnekus de Groot

door: Minnekus de Groot

Minnekus de Groot (1967) is theatermaker, communicatieadviseur en blogger. Meer van hem lezen? Bekijk dan zijn weblog.

Terug