Blogs

In Bed with Mozart - Theater Rotterdam

Een muziekhappening van Theater Rotterdam. Onder de aanvoering van Wunderbaum is samen met de spelers van Urland van het Productiehuis Rotterdam en Silvia Poorta van het Ro Theater een presentatie in elkaar gezet rond de muziek van Mozart. Deze werd gespeeld door B´rock en barokorkest uit België. Het thema van de happening: was vreemd gaan.

Het orkest van B´rock neemt zo´n beetje het hele toneel in beslag. Dat is mooi voor een concert maar als er ook nog theater gemaakt moet worden, heb je een probleem. Dit wordt wel heel komisch opgelost door de spelers opzichtig op te laten te komen op een verhoging op het achtertoneel. Het is hard werken voor de spelers om te concurreren met het orkest. Net als de acteurs dragen de orkestleden blonden en zwarte pruiken. Een knipoog naar de tijd van Mozart en een verwijzing naar de stereotype die we hebben van mannen en vrouwen. Een mooi en spannend begin.
Toch verzand het geheel naar mate de muziek doorspeelt. De acteurs bewegen op de muziek maar dat is niet echt hun sterkste punt. Het is grappig maar meer ook niet.

De teksten worden voorgelezen. Een gesprek tussen een man en vrouw over affectieve gezelligheid. Dat is dan wel weer een briljant gegeven. Wat is dat eigenlijk affectieve gezelligheid en waar ligt de grens tussen dit en overspel. Ook de tekst over een mozaïek mens is geestig. Doordat de spelers de teksten voorlezen verliezen ze wel aan kracht.

Sophia Karthäuser weet door haar mooie vertolking van de Mozarts-aria's prima staande te houden tussen de grappen grollen van de acteurs. Ze staat daar midden op het toneel onwankelbaar te zingen.

Als een van de acteurs per abuis om zijn hypermoderne computer een pornofilmpje start, wordt dat enorm uitvergroot. Mooi zijn de projecties op de muur, dat kun je wel overlaten aan de jongens van Urland, maar de theatrale relevantie, puzzelt me, net als het einde. Mozart komt terug en wordt beladen met kussens. Een prachtig beeld. Maar ook hier probeer ik duiding te zoeken die ik niet kan vinden.

In vijf dagen iets maken is ook geen eenvoudige opgave. Zeker als je met zoveel elementen kunt spelen: mooie muziek, tekst, spel, beweging, videotechniek, licht en niet te vergeten goede acteurs. In Bed with Mozart was een vermakelijke avond met prettige barokmuziek. Een beetje als een date die best grappig is om wat affectieve gezelligheid mee uit te wisselen maar uiteindelijk toch niet zoveel diepgang blijkt te hebben.

afbeelding van Minnekus de Groot

door: Minnekus de Groot

Minnekus de Groot (1967) is theatermaker, communicatieadviseur en blogger. Meer van hem lezen? Bekijk dan zijn weblog.

Terug