Blogs

Paradijskerkconcert - Claron McFadden

De kerk aan de Binnenweg stroomde vol. Voller dan vol, want er was grote belangstelling voor het concert van Claron McFadden. Volgens het programmaboekje van de Operadagen is zij een veel geprezen sopraan die, als ambassadeur van het festival, een bijzonder liedprogramma heeft samen gesteld.

Aangezien ik zelf popzangeres ben, was mijn interesse bij "veel geprezen sopraan" snel gewekt en kwam ook de beslissing om dit concert te bezoeken na het lezen van de woorden "bijzonder liedprogramma" heel gemakkelijk. Ik had er zin in! Was ontzettend benieuwd naar de vocale kwaliteiten van deze zangeres en hoopte stiekem op het flink etaleren van de technische en dramatische aspecten uit de operazang.

Claron kwam op op haar gympen, met iPhone in de hand. Verder had ze een zeer stijlvol broekpak aan, maar de ietwat informele sfeer was gezet. Haar eerste nummer boeide mij, ik kreeg waar ik op hoopte. Claron zong hoog, breekbaar, gecontroleerd en toch sterk. De dynamiek van Claron heeft mij het hele concert verbaast. Ze zong soms zo zacht, maar toch was het vol van klank en loepzuiver.

De ervaren zangeres en haar accordeonist Tuur Florizoone hadden duidelijk veel plezier in het spelen en maakten er een punt van echt samen het repertoire te brengen. Dat was leuk om te zien. Het maakte dat het duo genoeg was. DWZ: er hoefden geen andere instrumenten bij om het concert completer te maken.

Dat de repertoire keuze zo uiteen liep was voor mij geen pluspunt. Hier en daar moest McFadden de teksten erbij pakken en zong ze met de leesbril op de neus My Favourite Things en Nature Boy. Het brak voor mij het idee van een mooi bijzonder geheel en maakte het concert steeds informeler. Hoewel ik dat een jammer vond, merkte ik dat het publiek juist erg gecharmeerd was.

En achteraf gezien, nu ik er zo over schrijf, begin ik het concert toch ook extra te waarderen. In deze gemoedelijke kerk zocht Claron toenadering. Ze droeg gympen, praatte tegen de kindjes in het publiek en zong al haar persoonlijke favorieten, ongeacht het genre. De veel geprezen sopraan toonde een hele menselijke kant en het voelde alsof wij allemaal bij haar in de woonkamer op de thee mochten. Eigenlijk ook wel weer erg bijzonder.

afbeelding van   Ming

door: Ming

Ming (1985) is zangeres, songwriter en artiest. Met haar Ming's Pretty Heroes bracht zij drie albums uit, was zij in 2011 muziekambassadeur van Rotterdam en werkte zij oa samen met Conny Janssen Danst. Naast het schrijven van songs schrijft zij ook een maandelijkse column over het muzikanten beroep voor Popunie.nl. www.mingsprettyheroes.com

Terug