Blogs

Huiskamerconcert

Om half zeven gaat de deurbel. De jonge Amsterdamse sopraan Channa Malkin en de boomlange Deense gitarist Christian Fergo komen nog snel even repeteren voordat mijn gasten arriveren. Vanavond is Aperitivo e Opera: een uitgebreide Italiaanse borrel en een klassiek huiskamerconcert door de Nieuwe Stemmen van Operadagen Rotterdam.

Voor mij een first. Een concert in mijn huiskamer. Uitgebreide borrels en diners daarentegen; die organiseer ik met regelmaat. Goed eten, goed drinken, amici en een aria: een mooiere combinatie van heerlijkheden kan ik me haast niet voorstellen. De gasten arriveren, iedereen neemt een drankje, de tafel staat vol met cicchetti uit de zuid Italiaans keuken, er wordt gekletst, gegeten. Wat een mooie opmaat naar waar het allemaal om te doen is vanavond: muziek.

En dan maken Channa en Christian hun entree in mijn kleine woonkamer. Het publiek heeft uitzicht op het balkon en wat ik liefkozend De Kerncentrale noem, maar in werkelijkheid een tijdens de wederopbouw gebouwd station voor de Stadsverwarming is. Bepaald niet de rood-pluche en met sierlijke ornamenten omgeven setting die men bij opera verwacht. En zo sneuvelen er nog wel meer hardnekkige opera vooroordelen vanavond. Wow! Channa! Zij bewijst eens te meer dat een opera zangeres geen dikke mevrouw met dito boezem hoeft te zijn. Wat een prachtige stem en wat klinkt ze mooi in mijn huiskamer. We laten ons meevoeren naar de 14de eeuw, naar herinneringen, hartzeer en klein geluk bezongen in de taal van de Sefardische joden. Naar de traditionele Spaanse volksliederen die in muzikale miniaturen alledaagse verhalen van liefde en pijn vertellen. De Passacaglia van Weiss, een Spaanse dans gecomponeerd voor de luit maar Christian laat horen dat deze muziek voor gitaar niets aan zeggingskracht onderdoet voor de barokke uitvoering. Een Italiaans uitstapje dan met Händels vertelling van de noodlottige Lucrezia. Verreweg het meest als opera herkenbare stuk van de avond. Tot slot nemen Channa en Christian ons mee terug naar Spanje en sluiten het concert af met vijf canciones; volksliedjes die als een lamento de eindeloze cyclus van de liefde verklanken: geluk, verraad en haat. Als dát geen opera is?! God, wat een prachtige avond. Mijn gasten, geen doorgewinterde operaliefhebbers, waren aangenaam verrast. Ik hoop mijn buren ook...

Ontmoet talent tijdens de huiskamerconcerten van Operadagen Rotterdam. Channa Malkin en Christian Fergo zijn tijdens het festival nog eenmaal te horen in een Rotterdamse huiskamer op dinsdag 26 mei. Wie gelegenheid heeft te gaan, moet dat zeker doen! Voor details over plaats en tijd, mail naar: operathuis@operadagenrotterdam.nl

afbeelding van Alexandra  Witters

door: Alexandra Witters

Alexandra Witters (1977) studeerde aan de kunstacademie en daarna kunstgeschiedenis, maar voelt zich meer op haar plek in een organiserende rol in de cultuursector. Die rol vervult ze met veel plezier bij LP2 in Las Palmas op de Rotterdamse Kop van Zuid. Beeldende kunst en opera zijn niet haar enige liefdes: Alexandra opent dit voorjaar haar huiskamer restaurant waar met gevoel voor theater wordt gekookt volgens de beste zuid Italiaanse tradities.

Terug