Blogs

De Koningin Zonder Land - Transparant

Hoog boven de aarde heeft de prinses haar kamer. Ver van het aardse gewoel. Een kamer op hoge palen. Vanuit die hoge toren bekijkt ze de wereld om haar heen. Haar ouders, door een natuurramp beroofd van hun koninkrijk kwijnen weg ergens in een afgelegen dorp aan de rand van een bos. De voorspellende gave van de prinses brengt haar eerst geluk. Maar later besluit ze te liegen en verliest ze de aandacht van het volk. Haar ouders zijn inmiddels van verdriet overleden. Gelukkig vindt de prinses aan het einde van het verhaal nog wel haar gedroomde liefde. Met de keuze voor de liefde verliest ze haar voorspellende gave. Een mooie ruil lijkt me als je de ware liefde hebt gevonden.

Het decor en de tribune is opgebouwd op het toneel van het Nieuwe Luxor.Het sprookje is prachtig vorm gegeven. Het publiek zit aan weerzijde van een loopplank. Aan beide zijde staat een groot video scherm. Technisch zit het knap in elkaar. De muziek en gezongen teksten zijn mysterieus. Het is een soort klanktaal die zich prachtig laat zingen. Het verhaal wordt verteld vanuit de prinses en is van te voren opgenomen en ingesproken door Marleen Scholten. Dat heeft ze mooi gedaan en werkt goed. Zo kom je goed in het verhaal. Alle elementen bij elkaar maken dat het net is alsof je in een levensgroot sprookjesboek zit. Vlak voor je ogen ontstaan prachtige beelden en je wordt omgeven door exotische geluiden en muziek. De muzikanten maken er een indrukwekkend klankspel van.

Enige minpuntje, is dat de zangers op een bepaald moment Nederlands gaan spreken in een korte dialoog en dat kunnen ze eigenlijk niet zo goed. Dat verbrak voor mij wel even de magie. Van mij hadden ze gewoon lekker door kunnen gaan in die prachtige fascinerende klanktaal waar in ze de hele voorstelling met elkaar communiceren.
De koningin zonder land is een mooi verteld en gezongen duister sprookje zoals zo'n sprookje hoort te zijn.

afbeelding van Minnekus de Groot

door: Minnekus de Groot

Minnekus de Groot (1967) is theatermaker, communicatieadviseur en blogger. Meer van hem lezen? Bekijk dan zijn weblog.

Terug