Blogs

Daral Shaga

Beelden van mensen die zich warmen aan een vuurtje in een olievat, het verbranden van een paspoort, een groep mensen met hun mobieltjes in de lucht om maar een signaal op te vangen van een netwerk. Beelden die we kennen van het journaal, veilig in een luie stoel voor de tv. Ook aan het begin van deze voorstelling worden dit soort beelden op afstand gebracht door een gaasdoek, maar door de geprojecteerde close-up beelden toch ook heel dichtbij.
In de voorstelling Daral Shaga zien we de vluchtelingen op weg naar de stad van licht, waar luxe en comfort is. Waar je niet meer opgejaagd wordt zoals in je thuisland waar het onveilig is en willekeur heerst.

We zien in deze voorstelling de weg die de vluchtelingen gaan. Ontroerend is het begin waar afscheid genomen wordt van wat je niet mee kunt nemen in je zakken of je tas. Dat moet je voor altijd achterlaten. Kijk er dus nog een keer heel goed naar, zingen de vader en dochter elkaar toe. De voorstelling grossiert in prachtige en intense beelden, die vaak gevormd worden door de acrobaten.

Huiveringwekkend mooi is de scène waarin twee acrobaten in de zee lijken te drijven en daarin ten ondergaan. Wonderwel is deze combinatie zeer geslaagd net als het gebruik van de videoprojectie en de prachtige muziek en zang.

Indrukwekkend is het moment als een van de vluchtelingen net op tijd tussen de sluitende toneelgordijnen de zaal in glipt. De schijnbaar veilige afstand die gecreëerd was door het gaasdoek is weg. Hij staat opeens tussen het publiek. Deze man is het gelukt om de oversteek succesvol te maken. Maar hij wil niet blijven, hij moet terug. Niet om weer terug naar huis te gaan maar om naar de plek te gaan waar hij een deel van zichzelf is kwijtgeraakt. Hij gaat opnieuw naar het hek en helpt, in tegenstelling tot de keer dat hij er overheen klom wel een ander.

Uiteindelijk belanden alle de personages bij het hek. Dramatisch is het moment dat de dochter afscheid moet nemen van haar vader. Hij kan het hek niet over.
Daral Shaga is een prachtige maar ook beklemmende voorstelling over het vluchtelingendrama die je in stilte achterlaat.

afbeelding van Minnekus de Groot

door: Minnekus de Groot

Minnekus de Groot (1967) is theatermaker, communicatieadviseur en blogger. Meer van hem lezen? Bekijk dan zijn weblog.

Terug