Blogs

Liebeskrank

Het is even wennen, de liederen van Schuberts Die schöne Müllerin in een rock-jasje. Mechanical Duck heeft een moderne draai gegeven aan liederencyclus over een vrije jongen die hopeloos verliefd wordt op de molenaarsdochter.

Echter de liefde blijft onbeantwoord en de jongen wordt radeloos. De zanger en de band neemt ons mee in de gemoedstoestand van deze jongen. Het gaat er lekker energiek aan toe. Vooral de eerste nummers rocken de pan uit, later in het verhaal worden de nummers wat rustiger. Op een slimme manier wordt met steekwoorden het verhaal van deze eenzijdige liefdesaffaire verteld. Door het gebruik van onhaalbare schermen en videoprojectie wordt het verhaal ondersteund. De zanger zelf doft zich tijdens de voorstelling helemaal op om zijn geliefde te ontmoeten. Echter dat zal er niet van komen. Ze keurt hem geen blik waardig en gaat er van door met de jager. Uiteindelijk zoekt de jongen zijn heil bij de beek. En dat loopt inderdaad niet goed af.

Ook al moet ik in eerste instantie erg wennen aan deze interpretatie, fascineert het me wel en ik ga het in de loop van de voorstelling steeds meer waarderen. De hopeloosheid van de jongen vervat in eigentijdse muziek met een overduidelijke link naar het origineel. Weer eens een heel andere manier om zo naar Schubert te luisteren. Toch vandaag nog even het origineel beluisterd. En ja.. dat is ook mooi, maar wel een stuk minder spannend dan deze voorstelling.

afbeelding van Minnekus de Groot

door: Minnekus de Groot

Minnekus de Groot (1967) is theatermaker, communicatieadviseur en blogger. Meer van hem lezen? Bekijk dan zijn weblog.

Terug