Blogs

De afsluiter van de tiende editie van de Operadagen

Ter ere van de tiende verjaardag van Operadagen Rotterdam werd in de grote zaal van de Schouwburg een speciaal slotevent gehouden. Er is aandacht voor een aantal hoogtepunten en er wordt een speciale productie opgevoerd.

Ik neem plaats in de zaal, gewoon in m'n eentje; het lijkt een gewoonte te zijn geworden die mij prima bevalt. We worden getrakteerd op een compilatie van beeldmateriaal van de gespeelde voorstellingen door de jaren heen, een erg mooi klinkend trio van zangeressen van de door de Operadagen geselecteerde Nieuwe Stemmen en we krijgen nog een film te zien. In deze geeft het publiek reacties op het festival en is er door de makers een ludieke aankondiging ingebouwd voor het volgende live onderdeel: Aïda.

Aïda blijkt een absurdistische productie, uitgevoerd door de leuke, goede acteurs en zangers van Club Gewalt. Er wordt druk gezongen, te midden van een steeds wisselend decor. De losse podia met kamerplanten, de Arabisch ogende kostuums, het ouderenkoor dat housend over het podium schrijdt, absurditeit en geregisseerde chaos zijn hier uitgangspunten. En ik moet zeggen dat ik dat deze editie van de Operadagen vaker heb gemerkt. Overigens een vrij groot contrast met mijn eerste aanraking met de Operadagen. Een aantal haar geleden deed ik zelf als solist mee met een stuk van Merlijn van Twaalfhoven. We traden op in de Maassilo. Een hele mooie en leuke ervaring en een bloedserieus concert. Wat er in de film waarin het publiek zijn reacties geeft wordt gezegd lijkt te kloppen: De programmering van de Operadagen zoekt alle uitersten op.

Extra leuk van deze speciale afsluiter is dat er tussen de programmering door een spotlight staat op artistiek directeur Guy Coolen. We leren hem een klein beetje kennen. Hij vertelt over zijn grootouders, met wie hij altijd mee ging naar de Opera en hij vertelt over het moment dat hij gevraagd werd artistiek directeur te worden van de Operadagen. Hij noemt het het grootste cadeau dat hij ooit kon krijgen. Voor ons staat een man met visie. Leuk hem op deze manier te ontmoeten.

afbeelding van   Ming

door: Ming

Ming (1985) is zangeres, songwriter en artiest. Met haar Ming's Pretty Heroes bracht zij drie albums uit, was zij in 2011 muziekambassadeur van Rotterdam en werkte zij oa samen met Conny Janssen Danst. Naast het schrijven van songs schrijft zij ook een maandelijkse column over het muzikanten beroep voor Popunie.nl. www.mingsprettyheroes.com

Terug