Blogs

Toxic Psalms – Carmina Slovenica

Rond het Schouwburgplein kan ik mijn fiets nergens kwijt, en als ik naar binnen wil krijg ik bijna de deur niet open omdat de foyer bomvol staat. Dat kan rond deze tijd van het jaar maar één ding betekenen: het is de openingsavond van de Operadagen Rotterdam. De openingsvoorstelling dit jaar is vanuit Slovenië met een groot koor hier naartoe gereisd.

Op het podium staan 34 jonge Sloveense vrouwen en meisjes, gehuld in het zwart. Er is een thema, een breed thema, en daaromheen is een collage gemaakt van beelden en liederen. Als het koor stopt met zingen, is er een mannelijke voice-over die ze vertelt dat ze door moeten gaan.
Het gaat over religieuze en totalitaire macht. De jonge vrouwen zijn degenen die daarvan het misbruik moeten ondergaan, die gecontroleerd moeten worden omdat ze zondig zouden zijn, en die thuis op de mannen moeten wachten. Van die mannen zijn op het podium alleen de laarzen over. Eerst omringen ze het koor, later belanden ze op een grote stapel. Het is indrukwekkend om al dat blonde, steile haar en die jonge gezichten te zien samen met alle militaire symbolen die je normaal met mannelijkheid associeert, in combinatie met die engelachtige stemmen.
Het is een opera, maar er is geen verhaal. Er is geen tragische heldin, er is geen dame in nood die gered moet worden. Er staan 34 jonge vrouwen op het podium die net zo goed slachtoffers als heldinnen zijn. Hun koorzang wordt gecombineerd met helse kreten en gesis. Er ontstaat een opeenvolging van mooie beelden en vooral prachtig geluid, dat de hele ruimte vult, en toch is het niet lekker achterover leunen en genieten. Als dit de opening is, zie ik uit naar wat de rest van het programma te bieden heeft.

afbeelding van   Publieksrecensies

door: Publieksrecensies

Er wordt al zo veel geoordeeld over theatermakers; hoe zit het met het publiek? Publieksrecensies neemt uw bijdrage aan voorstellingen en festivals onder de loep. Elk publiek krijgt drie sterren, omdat recensies met drie sterren niets zeggen over een voorstelling. Meer recensies zijn te lezen op publieksrecensies.nl.

Terug