Blogs

PARADIJSKERKCONCERT CARMINA SLOVENICA Een hemelse reis op aarde

Een volgepakte Paradijskerk wordt meegenomen op een reis door de tijd en door de wereld. Onze gids is een groep van 34 vrouwen in zwarte tunieken. Samen met de kerkarchitectuur kan dit een veelheid van vooroordelen oproepen over koormuziek, maar het unieke programma laat daar weinig ruimte toe.

We starten met muziek die ongrijpbaar is in zijn klank en tekstverwerking. Lettergrepen worden opgerekt tot lange klanken en de 13e eeuwse oorsprong wordt – dankzij componisten als Arvo Pärt – net zo makkelijk als modern ervaren. Ik ben gezegend met het niet hebben van een programmablad. Het loskomen van feitelijkheden doet je alleen op je oren afgaan.

Carmina Slovenica zingt alles uit het hoofd, deint soms ritmisch met bovenlijf en hoofd mee en gooit zich met zichtbaar plezier in de materie. Latijn, Arabisch, slavisch, Russisch en sanskriet laten ons alle hoeken van de wereld horen. Dit rijke en onbekende programma staat los van tijdsdatering, wat blijft is de pure muziek en de beheersing van het individu om op te gaan in een totaalklank.

Tenzij de muziek vraagt om het alternatief: dan stapt iemand naar voren en klinkt een zuivere solo, of groeperen zich enkele vrouwen om een scherp geluid te maken in contrast met de fluwelen toon van de rest. 'Volkse' tonen kunnen soms dicht tegen het schreeuwen aanzitten; grondstoffelijk, ongepolijst en scherp, maar nooit doorslaand naar lelijkheid. Een fijne lijn, waarmee het koor zeer kundig speelt.

Het publiek is van een samenstelling die te verwachten is bij een koorconcert. Met deze kwaliteit in programmering en klank heeft het koor echter alles in huis om iedereen die open staat voor muziek in een (zeer) breed verband, verwonderd en verrijkt weg te laten lopen. Dit publiek geeft aan dat ze dat in ieder geval gevoeld heeft; de kerk wordt zowat afgebroken.

afbeelding van Marc van der  Heijde

door: Marc van der Heijde

Marc combineert zijn liefde voor klassieke muziek met zijn professionele expertise. Hij ondersteunt musici, muziekensembles en -organisaties, zie www.greenroomcreatives.nl

Terug