Blogs

LE DOCTEUR MIRACLE Voici l'omelette!

Schreef ik net ergens dat de Operadagen de term 'opera' heel ruim opvatten, krijg ik een onvervalste opera voorgeschoteld! In kamerformaat weliswaar, maar toch.

Deze muzikale komedie stamt uit 1857 en is het resultaat van een competitie, waarbij componist Lecocq de eerste prijs moest delen met zijn medestudent, ene Georges Bizet. Het libretto is alles wat opera ook kan zijn: van een oubollige kluchtigheid, met een verhaal dat de uitkomst na twee minuten al doet raden.

Dat doet, vreemd genoeg, weinig af aan het feit dat het een vermakelijk bende is op het toneel. De vaart zit er goed in, vermoedelijk omdat regisseur Jorgen Cassier en dirigent Stijn Saveniers het origineel nog stevig hebben beetgepakt. De vier zangers hebben passende, slanke stemmen die zelfs een extreem-tongbrekend snel samenzang tot een goed einde brengen. Daarbij worden ze fris en puntig begeleid door een negenkoppig salonorkest, waarin geen klankkleur mist.

En dat verhaal? Vader wil voorkomen dat dochter er met een militair vandoor gaat. Dezelfde militair komt echter gewoon het huis binnen, vermomd als bediende (zelfs de geliefde herkent hem niet – o verrassing). De bediende serveert de vader een smerige omelet, wordt herkend, kiest het hazenpad en laat een brief bezorgen waarin staat dat de omelet vergiftigd was. Een wonderdokter weet raad, maar biedt alleen soelaas als hij mag trouwen met de dochter (die haar geliefde wederom niet herkent – o verrassing). Zo geschiede. De omelet blijkt niet vergiftigd. De les van vandaag: liefde overwint altijd. Dat dus.

De gelaagdheid, waar de wervende tekst van de makers gewag van maakt, heb ik niet teruggevonden. Maar de kennismaking met een verloren moment uit de muziekgeschiedenis was zoals een petitfour kan zijn: Frans en zoet. En soms hap je die met genoegen weg.

afbeelding van Marc van der  Heijde

door: Marc van der Heijde

Marc combineert zijn liefde voor klassieke muziek met zijn professionele expertise. Hij ondersteunt musici, muziekensembles en -organisaties, zie www.greenroomcreatives.nl

Terug