Blogs

WONDERFUL DELUXE Her Doggy's Voice

Een Frans-Luxemburgs gezelschap zet de Franse toon van Le Docteur Miracle nog even door. Nu echter niet in het romantische idioom; dit muziektheaterstuk/deze opera/dit monodrama (Guy, help!) hanteert de ongrijpbaar-bekende 'moderne muziek'-aanpak. Het klinkt niet als het handschrift van een specifieke componist (in casu: Brice Pauset), maar als een muzikale taal die gangbaar is.

Het uitgangspunt van de voorstelling is veelbelovend: het leven van een celebrity, gezien door de ogen van haar prijshondje. Een glimmend decor stelt een grote en veelkleurige garderobekast centraal. Van de ster zelf krijgen we slechts een korte glimp te zien, daarna zijn het personages uit haar entourage die het verhaal inkleuren.

Een persdame die persoonlijke details van de ster tegen betaling vrijgeeft, een kokkin die uit nijd een nachthemd uit de garderobe verscheurt, een bediende die ook graag op de naaldhakken van mevrouw rondloopt en een hunky tuinman die klaagt dat de ster nooit in zijn tuin komt.

Daar steekt het hondje, met zijn diepere overpeinzingen over Het Leven, scherp bij af. Hij slaat er zelfs een filosofisch boek op na en leest ons voor, in het Latijn.

In de garderobe wordt een spiegel onthuld die een tweede laag blijkt te bevatten. We kijken naar drie hangende varkenskarkassen. Waar eerder begrippen als trouw, opportunisme, imago een cynisch-realistisch beeld leken te gaan scheppen, eindigt het stuk abrupt met een platte taal die verbaast maar nauwelijks stemt tot nadenken. Zoals bij de beroemdheid van sommige mensen, zo vraag je je bij deze voorstelling uiteindelijk af: 'Waarom?'

afbeelding van Marc van der  Heijde

door: Marc van der Heijde

Marc combineert zijn liefde voor klassieke muziek met zijn professionele expertise. Hij ondersteunt musici, muziekensembles en -organisaties, zie www.greenroomcreatives.nl

Terug