Blogs

Le docteur Mircale – volksopera

Operette is een genre dat je niet veel ziet en hoort in de Rotterdamse Schouwburg. Ik weet dat er vroeger en wellicht nu ook nog steeds amateur operettegezelschappen zijn. Als kind zag ik ooit een voorstelling van een amateur operette gezelschap uit Alblasserdam. Ik herinner me daar alleen niet zoveel meer van. Het is dus wel even geleden dat ik een operette gezien heb. Het is daarom erg leuk dat op de operadagen dit genre weer te zien en te horen.

De operette die uitgevoerd wordt is van Charles Lecorq een tijdgenoot van Bizet en Offenbach. Met deze operette won hij ooit aan het begin van de twintigste eeuw samen met Bizet een eerste prijs. Natuurlijk gaat het om de liefde. De dochter van den omhoog gevallen middenstander wil graag met een officier uit het leger trouwen terwijl haar vader haar beloofd heeft aan de zoon van de apotheker. Door list en bedrog weet de officier toch de hand van de dochter te krijgen. Hij verkleedt zich als bediende en docteur Mircale om zo zijn zin te krijgen. Grappig is het in ieder geval.
Er wordt goed gezongen en dat is fijn. De enscenering is gecentreerd rond een bank. Dat maakt het allemaal lekker compact en houdt de vaart er in. Er zitten een aantal leuke visuele grapjes in zoals de brillen van de vader. Naast dat er goed gezongen wordt, is het spel ook leuk om naar te kijken. Vooral de vader en de moeder weten met hun mimiek het verhaal een komische lading mee te geven. Het orkest speelt ook lekker. Al met al een mooi geheel. Het eindigt natuurlijk in de verovering van de dame in kwestie door de man van wie ze houdt. Eind goed al goed.

afbeelding van Minnekus de Groot

door: Minnekus de Groot

Minnekus de Groot (1967) is theatermaker, communicatieadviseur en blogger. Meer van hem lezen? Bekijk dan zijn weblog.

Terug