Blogs

Het Kanaal - Minnekus de Groot

Een transgender en een vluchteling, beiden aan een kant van het Kanaal. De levens van deze twee lijken mijlen ver van elkaar verwijderd. Niet alleen fysiek maar ook in hun kijk op het leven. De een wil leven en de ander wil sterven.

De verhalen van deze twee worden verbonden door gezongen teksten die komen uit onlangs gevonden Shakespeare teksten. Deze gaan over de Protestantse vluchtelingen uit Frankrijk en Vlaanderen in Engeland ten tijden van Thomas More. De moderne klassieke muziek combineert wonderwel met de oude teksten en persoonlijke verhalen van de twee personages.

De verhalen zijn indrukwekkend en indringend. Beiden hebben ze door schade en schande geleerd te overleven. Maar waar voor de een het leven genoeg is, heeft de andere heel veel levenskracht. Aan het einde van de voorstelling komen deze twee met elkaar in botsing door een buitengewoon toeval.

De enscenering van de voorstelling is eenvoudig. De teksten worden alleen in het Engels geprojecteerd. De spelers spreken Nederlands en de gezongen tekst is in het Nederlands en in het Engels. De muziek van de luit en gitaar en een speciaal apparaatje wat trilt en geluid maakt is bijzonder en fascineert.

Het einde van de voorstelling verrast me een beetje door het plotselinge absurdisme. In de epiloog wordt het min of meer in een kader geplaatst. Het Kanaal is een mooie en indrukwekkende voorstelling die aan het einde een beetje lijkt te ontsporen maar uiteindelijk op een prettige manier verwart.

afbeelding van Minnekus de Groot

door: Minnekus de Groot

Minnekus de Groot (1967) is theatermaker, communicatieadviseur en blogger. Meer van hem lezen? Bekijk dan zijn weblog.

Terug

Reageer

* Verplichte velden