Blogs

Voyager One - Minnekus de Groot

'Come over to us or we come over to you.' Is de slotzin van de voorstelling Voyager One. En de vraag is natuurlijk wat gaat er gebeuren als die ander werkelijk overkomt of wij die stap wagen. In deze voorstelling, waar je als publiek af en toe het gevoel hebt dat je zelf een alien bent, krijg je een bloemlezing te zien van wat ook allemaal op de langspeelplaat uit 1977 mee had kunnen gaan de ruimte in met de Voyager One.

Naar mate de voorstelling vordert vraag ik me steeds meer af, welke buitenaardse beschaving gaat ooit begrijpen wat wij graag willen vertellen aan hen. De wezens hier op aarde, een planeet die ronddraait rond een onbeduidende ster, zijn niet te volgen. De zinnen in alle talen, een Duitser die grapjes probeert te maken en dat ook best aardig doet. Een vreemde danser met een gouden pak en een lesje make-up voor geisha's. Het is een willekeur aan muziek, performance en beweging die je inderdaad doet afvragen is dit wat we de aliens willen laten zien. De knulligheid van het opwarmen van een hamburger in een magnetron en verhalen over klein menselijk leed en mensen aan de onderkant van de samenleving?

Wat moeten we eigenlijk vertellen aan de mensen die onze beschaving niet kennen. Ik weet het niet zo goed. Maar als de Aliens deze voorstelling hebben gezien hebben ze in ieder geval een heel grappige en onderhoudende inkijk gekregen in wat wij op dit moment kunnen waarderen op een wat frisse avond in mei. Ze hebben een leuke avond met mooie muziek, gekke dansjes en grappige scenes.

De aliens moeten dan wel deze kant uit komen want tegen de tijd dat de Voyager One de dichtstbijzijnde planeet heeft bereiken waar leven mogelijk is (en die ligt veertig lichtjaar van de aarde, dat is dus 40 x 9,5 biljoen kilometer), zijn wij allang vergeten en opgelost in een aardlaag van nog geen paar millimeter.

afbeelding van Minnekus de Groot

door: Minnekus de Groot

Minnekus de Groot (1967) is theatermaker, communicatieadviseur en blogger. Meer van hem lezen? Bekijk dan zijn weblog.

Terug

Reageer

* Verplichte velden