Blogs

Freddie - Minnekus de Groot

Wie kent niet de Bohemian Rhapsody en kan op z'n minst een aantal zinnen zo meezingen? De voorstelling Freddie van Theater Rotterdam is rond dit nummer van Freddie Mercury gemaakt.

Wie kent niet de Bohemian Rhapsody en kan op z'n minst een aantal zinnen zo meezingen? De voorstelling Freddie van Theater Rotterdam is rond dit nummer van Freddie Mercury gemaakt. Verwacht bij het makers duo Boogaerdt/VanderSchoot geen voorstelling waar je rustig achterover kunt hangen in je stoel. De voorstellingen die ik tot nu toe van hen gezien heb, doen een actief beroep op de kijker. De rollen speler en kijker worden regelmatig omgedraaid. Je bent in deze voorstelling kijker, deelnemer en onderwerp van de voorstelling. Dat maakt dat Freddie een bijzondere ervaring is om mee te maken. Ik ga niet teveel op de ervaring in, die moet je zelf meemaken. Daarom vier redenen om Freddie te gaan zien.

EEN
De locatie is bijzonder: de oude wasserij van het Bergwegziekenhuis is een plek waar je niet vaak komt. Een beetje verlaten op het binnenterrein van Bergweg Humanitas, verstopt tussen de huizen staat een groot complex. Zichtbaar in ongebruik geraakt. De lege hal leent zich uitstekend voor deze voorstelling

TWEE
De persoonlijke ervaring: deze voorstelling moet je zelf ervaren. Het komt heel dichtbij. Je deelt met de bezoekers iets dat je niet zo snel deelt met mensen die je niet kent. Toch lukt het in deze voorstelling/ervaring om iets van anderen te weten te komen.
Of is het allemaal toch een leugen?

DRIE
De muziek is tof: De bewerking van Bohemian Rhapsody is een verknipte versie en een bewerkte versie. Je gaat verlangen naar het origineel tijdens de voorstelling, terwijl de bewerking spannend genoeg is om naar te luisteren. Gelukkig komt het allemaal meer dan goed.

VIER
Het einde is indrukwekkend en bevrijdend: De voorstelling bestaat uit drie delen en je gaat in deze voorstelling van individu, totaal overgeleverd aan je zelf over naar het collectief. De mens is het enige wezen op aarde dat samen kan zingen en dat ook prettig vindt. Leerde ik bij Liebesleid (andere voorstelling gezien bij de Operadagen). Ik ben Freddie, jij bent Freddie en wij zijn Freddie.

Laat je verrassen en meevoeren in de wereld van Freddie. Maak op deze manier ook kennis met het werk van Boogaerdt/VanderSchoot. Het is een verrassende en soms confronterende manier van theatermaken die echt anders is dan wat je in het theater ziet. Het laat mij in ieder geval nadenken over mezelf en mijn idee├źn over theater. En ik vind het gaaf als een voorstelling dat met je doet.

afbeelding van Minnekus de Groot

door: Minnekus de Groot

Minnekus de Groot (1967) is theatermaker, communicatieadviseur en blogger. Meer van hem lezen? Bekijk dan zijn weblog.

Terug

Reageer

* Verplichte velden