Blogs

Operadagen tijdens European Opera Days

Het regent heel de ochtend maar om 12 uur klaart het op en om half twee breekt zelfs de zon door. We fietsen naar Kralingen voor de pre-opening van de Operadagen Rotterdam. In arboretum Trompenburg, één van de mooiste tuinen van Rotterdam, is een optreden van een sopraan. 

Het is druk in de tuin, er staan kraampjes met bloemen en planten. Dit heeft overigens niets te maken met de operadagen. Bij de cactuskas is het optreden. Onder een houten afdak gaat het gebeuren. Er zijn redelijk wat bezoekers. De directeur van de Operadagen Guy Coolen heet ons welkom. Hij vertelt dat hij onlangs in Wenen was voor een bijeenkomst over opera in Europa. Dit weekend zijn de Europese Operadagen. Barosso, de voorzitter van de EU had op het congres gezegd dat niets zo Europees is als opera. Mooi gezegd maar dat opera niet altijd verbroedert las ik vanmorgen in de krant. In Düsseldorf is een opera van Wagner uit de productie genomen omdat sommige scenes nogal wat weerstand op riepen bij het publiek. Maar het optreden van Gulnara Shafigullina in Trompenburg zal de krant op die manier niet halen. Een fijn begin van de Operadagen met onder andere aria's van Verdi. Het is mooi en de wind in de bomen maakt het extra speciaal. De wind zorgt overigens ook voor een bijzondere enscenering bij de piano. Op een bepaald moment zijn twee man bezig de partituur vast te houden omdat die dreigt weg te waaien.
Op de terugweg zien we overal in de stad de vlaggen van de Operadagen wapperen in de wind. Nog twee weken wachten en dan begint het. Kijk hier voor het programma. Ik zie erg uit naar de voorstellingen in de gevangenis aan de Noordsingel.

afbeelding van Minnekus de Groot

door: Minnekus de Groot

Minnekus de Groot (1967) is theatermaker, communicatieadviseur en blogger. Meer van hem lezen? Bekijk dan zijn weblog.

Terug