Blogs

New Forest, de komst van Xia –Wunderbaum

Op het dak van het oude Hofpleinstation staat een ronde tribune waar het publiek plaats kan nemen. In de Mini Mall krijgen we dekens. 'Het kan koud worden,' verzekert een aardige mevrouw die de dekens aan iedereen uitdeelt. Later, in de voostelling blijkt dat ze zelf geen deken heeft meegenomen. Gelukkig krijgt ze er één van een andere bezoeker. Is dit een voorbeeld van de nieuwe samenleving?

De voorstelling bestaat uit twee delen. In het eerste deel komen de filosofen aan het woord. Een filosoof zegt overal ja op, leren we. Het gaat over modernisme en postmodernisme en meta modernisme. We horen hoe Plato ons denken heeft beïnvloed en waarom we in een democratie beter kunnen loten dan stemmen. Maar uiteindelijk komen de acteurs van Wunderbaum niet op andere gedachten voor de nieuwe samenleving. Ze verlaten de cirkel. Hebben de spelers van Wunderbaum zich in de eerste voorstelling van deze serie voor niets de oude waarden en normen uit zich laten slaan? De ideeën van de filosofen zijn niet echt vernieuwend. 'Wat nou Plato, we verzinnen gewoon zelf iets,' roept Walter Bart, maar daar komt het niet echt van. Er is geen ideaal dat nagejaagd wordt. Er is geen Utopie zoals Thomas More in zijn boek Utopia beschrijft. Maar misschien is het leven gewoon een beetje aan rotzooien, zoals eerder die dag een filosoof/theoloog tegen mij zei.
Met al die informatie en onze eigen gedachten worden we achtergelaten. 'De cirkel moet doorbroken worden ' is één van de laatste zinnen van de spelers en dat gebeurt ook. Dat is dan ook één van de mooiste momenten in de voorstelling. De tribune draait open en we krijgen een prachtig uitzicht op de stad. De beelden die dan volgen lijken zo te zijn ontsnapt uit een schilderij van James Ensor 'De intocht van Christus in Brussel'. De muziek is fraai en het decor van de stad met het groene licht maakt indruk.
Xia, de leider van The new Forest is een meisje uit een ver land. Haar komst wordt met feestelijk vertoon gevierd. We horen het verhaal van Xia die steeds haar eigen weg kiest. Ze krijgt een plaats om te slapen en een dankbaar volk in The New Forest. En als het haar niet meer zint, gaat ze waarschijnlijk gewoon weer weg.

De intocht van Christus in Brussel van James Ensor

afbeelding van Minnekus de Groot

door: Minnekus de Groot

Minnekus de Groot (1967) is theatermaker, communicatieadviseur en blogger. Meer van hem lezen? Bekijk dan zijn weblog.

Terug

Reageer

* Verplichte velden