Blogs

Xia, hoop in bange dagen floreert preluderend op een (R)evolutie en drang naar vrijheid

En voordat je 't weet zit je in een enscenering die de stad als bühne heeft. Het dak van 't oude station Hofplein heeft mooie vergezichten. Love this town! De koude mei trotserend, verbindt Wunderbaum frontman Walter Bart (en consorten) theaterwerkelijkheid met de alledaagsheid van de razende klanken van een trein die voorbij dendert.

Een slotbeeld van selecte New Forest –troopers, die eerder aan marcherende gardisten uit de Chinese Culturele Revolutie doet denken, dan aan representanten van een Nieuwe Maatschappij (-vorm) 'next-to-be', laat het publiek ietwat met lege handen maar met een overvol hoofd achter. Maar toch, Wunderbaum schittert! Wederom. Nu met (De komst van) Xia, de personificatie van een belofte van een leider, lieflijk verpakt in 't beeld van een kind. Wunderbaum schuwt geen clichés. Het kleine meisje Xia is de personificatie van onschuld, hoop en toekomst. Gelijk 't kindeke Jezus wordt haar komst mystificerend gevierd met het aanbieden van (en t aanbidden middels) cadeaus. Xia. Is 't toeval dat de eerste keizerlijke dynastie van China ook de naam Xia draagt? Vragen te over.

Na de voorstelling, een treffen in jazzclub BIRD met Walter Bart (WB). "Wat is de lievelingskleur van Xia?", hoor ik mezelf zeggen. WB: "ja, das een goeie vraag". Bedachtzaam kijkt WB voor zich uit. "Houdt Xia van Justin Bieber" gooi ik er maar gelijk achteraan om aan te geven dat 't me serieus is. WB: "Xia is een Global Citizen". M'n vermoeden wordt bevestigd. Globalisten aller landen verenigt U! De voorstelling, 'De komst van Xia' loopt over van namen van filosofen, en een grove, ludieke schets van hun gedachtegoed. Speels proclameren de acteurs van ('t collectief) Wunderbaum, versterkt met RO-theater acteurs en musici (het is per slot een muziektheater festival!) de civilisatie processen van de mens, het ontstaan en de vorming van 'de maatschappij'. Hier en daar een snufje geschiedenis. De naam van een oude Griek valt, wat Verlichtingsdenkers, modernisme, postmodernisme. Ja, zelfs Ayn Rand passeert, de oermoeder en grote inspirator van 't Neoliberale gedachtegoed. Maar, Marx. Waar blijft Marx? Grote stappen, snel thuis. Desondanks is en blijft wat Wunderbaum serveert aan het publiek meer dan de moeite waard. WB: "Goud, dat is Xia's lievelingskleur. En, ja. Ze houdt van Justin Bieber."

afbeelding van Siegfried  Rengaw

door: Siegfried Rengaw

Van beroep: jager (jaagt de Graal na), opleiding: Akademie für Entartete Kunst Berlin. Hobby's : tuinieren, postzegels verzamelen, anarchistisch mentaal masseren en Kunst (-jes) leveren, consumeren, absorberen en castreren. Geboren: Braunau am Inn. Levensmotto: Liberté, égalité, fraternité

Terug

Reageer

* Verplichte velden