Blogs

No exit - Vox Nostra

De middeleeuwse kerkmuziek die Vox Nostra zingt in de Rotterdamse Laurenskerk is daar op zijn plaats. Deze muziek is over de grenzen van tijd heen gereisd.

Wij zitten in het Transept van de kerk met onze blik gericht op het middenschip. Het middenschip is helemaal leeg. Het concert begint zonder dat wij de zangers zien. Dat is een spannend begin. Het geluid verplaatst zich door de kerk terwijl je niet precies weet waar het vandaan komt. Als één van de zangers vlak langs ons loopt, hoor ik hoe het geluid verandert. Ik word me bewust dat geluid dat zich verplaatst steeds anders klinkt. Het gezang van Vox Nostra vult meer en meer de ruimte. Het is meditatief en brengt rust op deze zaterdagmiddag. Deze muziek hoort hier thuis.

Dan begint een ritueel met rood-wit-afzetlint. Het middenschip wordt afgezet. Zo ontstaat een nieuwe ruimte. De zangers die zichtbaar zijn geworden en even deel van het geheel hebben uitgemaakt, worden nu weer apart gezet. De torenklok slaat en maakt ons duidelijk dat wij ook in een ruimte zitten die deel uitmaakt van een groter geheel. Prachtig voegt het geluid van het luiden van de klok zich in het concert. Ik realiseer me dat er niet alleen een binnenwereld is maar ook een buitenwereld. Langzaam maar zeker worden de zangers omsloten door het lint. Er ontstaat een barrière tussen hen en ons. Maar hun zang blijft, ondanks deze visuele muur, onverminderd hoorbaar. Muziek gaat over door mensenhanden gemaakte grenzen heen.
Een prachtige meditatieve en sterke visuele opening van de Operadagen 2013.

afbeelding van Minnekus de Groot

door: Minnekus de Groot

Minnekus de Groot (1967) is theatermaker, communicatieadviseur en blogger. Meer van hem lezen? Bekijk dan zijn weblog.

Terug

Reageer

* Verplichte velden