Blogs

In Transit

Het is min of meer vaste prik tijdens de Operadagen, een wandeling langs bijzondere locaties in Rotterdam. Eerdere jaren voeren we naar Heijplaat of wandelden we naar Katendrecht. Dit keer is Rotterdam Noord aan de beurt.

De wandeling begint in de gevangenis aan de Noordsingel. We worden ingedeeld bij een gids die ons onderweg het één en ander vertelt over de gebouwen op de route. De ingelaste tussenstops met de gids over de gebouwen vallen wat mij betreft een beetje uit de toon. Wellicht de volgende keer iets meer eenheid brengen in de verbindingen tussen de verschillende locaties. De koptelefoon met tekst die hoorde bij het thema, die we vorig jaar kregen tijdens de operawandeling werkte beter.
De eerste stop is de Bergwegkerk. We horen een aantal liederen van onder andere Monteverdi en Gesualdo. Het zijn liederen over liefde en dood. Vox Nostra klinkt mooi in dit Godshuis waar liefde en dood bekende kostgangers zijn. Daarna wandelen we door naar De Banier, het voormalige pand van Theatergroep Siberia, waar we de tweede act zien van Walpurgis en La Dea uit Belgie. Ze brengen een bijzonder leuke vertelling van het verhaal over Turandot. Puccini heeft dit tot een opera verwerkt. De zangeres zingt en speelt de verschillende personages en geeft daar ook nog commentaar op. Dit levert een grappige, energieke en mooie mini opera op. Hier zijn ook dood en liefde de leidende thema's.
De laatste stop is in Minimall in de Hofbogen. We krijgen twee korte scenes te zien. Een over een feestje en een tweede over slapeloosheid en dat is dodelijk vermoeiend leren we. De liefde is wellicht te terug te vinden in de pianosolo.
Het was al met al een prettige wandeling door Rotterdam Noord in een zuinig zonnetje met verrassende voorstellingen op bijzondere plaatsen.

afbeelding van Minnekus de Groot

door: Minnekus de Groot

Minnekus de Groot (1967) is theatermaker, communicatieadviseur en blogger. Meer van hem lezen? Bekijk dan zijn weblog.

Terug

Reageer

* Verplichte velden